• Посилання скопійовано

Використання прибутку ТОВ на створення резервного капіталу

Чи може ТОВ весь нерозподілений прибуток за минулі роки (з 2016 - 2019 рр.) відрахувати до резервного капіталу (дивіденди не виплачувалися)? У товариства лише один засновник, якому належить 100% статутного капіталу

До компетенції загальних зборів учасників ТОВ належить, зокрема, розподіл чистого прибутку товариства (п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ). Отже, учасники товариства розпоряджаються прибутком на власний розсуд, в тому числі вони можуть спрямувати прибуток на створення резервного капіталу.

Далі, щодо резервного капіталу - це частина власного капіталу, яка формується виключно за рахунок розподілу чистого прибутку і не призначена для витрачання в поточній діяльності підприємства, а виключно на покриття збитків, інших витрат тощо.

Обов’язкові норми щодо формування резервного капіталу, що свого часу регламентувалися у  статуті ТОВ, стали необов’язковими після 17.06.2018 р. Їх можна було вилучити, зазначивши відповідні зміни шляхом викладення статуту в новій редакції. На даний час створювати резервний капітал ТОВ уже не потрібно, хоча за бажанням засновники можуть це зробити.

Більш докладно про резервний капітал ми писали тут. Зокрема, потреба у створенні резервного капіталу може виникнути у разі необхідності придбання Товариством частки у власному статутному капіталі без зменшення його розміру, це можливо лише за умови, що на день такого придбання Товариство вже має сформований резервний капітал і його розмір становить не менше вартості частки, що придбавається Товариством. 

Також резервний капітал спрямовується на покриття збитків. Підприємства можуть спрямовувати на покриття збитків усі види резервів, а також за певних обставин — статутний капітал. Насамперед на покриття збитків слід направити нерозподілений прибуток (за його наявності). За вичерпання такого прибутку для таких цілей використовується резервний капітал, раніше створений за рахунок прибутку. У разі дефіциту і цих джерел на погашення непокритих збитків можна спрямувати капітальні резерви (додатковий капітал). Останньою можливістю покриття збитків є спроба отримати санаційний прибуток у результаті зменшення статутного капіталу.

Отже, ТОВ може створити резервний капітал за рахунок прибутку, заробленого у минулі роки без виплати дивідендів за ці роки. Але при цьому потрібно подумати, для яких цілей ТОВ формує резервний капітал, з урахуванням того, що у ТОВ один засновник, якому належить 100% корпоративних прав цього ТОВ, і викуп його частки самим ТОВ є малоймовірним. Тож залишається використати резервний капітал на покриття майбутніх збитків. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»