• Посилання скопійовано

Благодійна допомога від благодійної організації платнику податку на прибуток

Чи може благодійна організація надати юрособі (платнику податку на прибуток) грошову благодійну допомогу? Які податкові наслідки у отримувача?

Згідно із Законом №5073, суб’єктами благодійної діяльності є благодійник та фактичний набувач благодійної допомоги.

Благодійником у розумінні п. 5 ст. 1 Закону № 5073 є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

Під бенефіціаром (фактичним набувачем благодійної допомоги) розуміють набувача благодійної допомоги (фізичну особу, неприбуткову організацію або територіальну громаду), що одержує допомогу від одного чи декількох благодійників для досягнення цілей, визначених Законом № 5073.

При цьому зазначеним Законом встановлено, що бенефіціарами благодійних організацій можуть бути також будь-які юридичні особи, які одержують допомогу для досягнення цілей, визначених Законом № 5073. Отже, юрособа – платник податку на прибуток може отримати благодійну допомогу з обов’язковою умовою, щоб ця допомога була витрачена на цілі, що визначені Законом № 5073.

Цілями благодійної діяльності згідно з ч. 1 ст. 3 Закону №5073 є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності, а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах. Сфери благодійної діяльності перераховані у ч. 2 ст. 3 Закону № 5073. Відповідно, отримані кошти потрібно витратити для досягнення певної мети з однієї з цих сфер.

При цьому згідно з ч. 3 ст. 3 Закону №5073 благодійним організаціям заборонено надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації.

Види благодійної діяльності визначені ч. 1 ст. 5 Закону № 5073, зокрема, це безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів.

Отже, благодійна організація може передати грошову благодійну допомогу  підприємству – платнику податку на прибуток, але з обов’язковою умовою, щоб ці кошти були витрачені саме на благодійні цілі. При цьому така організація не втратить статусу неприбутковості, оскільки в даному випадку вимоги пп. 133.4.2 ПКУ не порушуються. Відповідно, в даному випадку благодійна допомога не може бути нецільовою, оскільки в такому випадку буде порушено вимоги пп. 133.4.2 і благодійна організація втратить свій неприбутковий статус.

Для підприємства – отримувача сума такої благодійної допомоги, яка повинна надаватися на певні цілі, буде цільовим фінансуванням. Цільове фінансування не визнається доходом, доки не буде підтверджено, що воно буде отримано і підприємство виконає умови такого фінансування (п. 16 П(С)БО 15). Залучені кошти будуть визнані доходом у міру визнання витрат, пов’язаних з цільовим фінансуванням. У міру витрачання цільові кошти включають до доходів у тих звітних періодах, у яких понесено витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 П(С)БО 15).

Облік цільового фінансування показаний у таблиці на прикладі закупівлі комп’ютерів для навчального закладу. Такі ж принципи застосовуються, якщо підприємство витрачає отримані кошти на оплату послуг або на покриття власних витрат, здійснених у сферах благодійної діяльності.

Приклад. Благодійна організація перерахувала підприємству – платнику податку на прибуток 120000 грн для закупівлі комп’ютерів для подальшого передання до навчального закладу.

 

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Д-т

К-т

Отримано фінансування від благодійної організації для придбання комп’ютерів

311

484

120000,00

Отримано комп’ютери від постачальника за рахунок цільового фінансування

281

631

100000,00

Нараховано податковий кредит

641

631

20000,00

Сплачено постачальнику

631

311

120000,00

Визнано дохід від використання цільового фінансування в сумі сплаченого ПДВ постачальнику

484

718

20000,00

Списано вартість переданих комп’ютерів навчальному закладу – виконано умови фінансування

949

281

100000,00

Визнано дохід від використання цільового фінансування в частині вартості переданих комп’ютерів

484

718

100000,00

 

З метою оподаткування фінрезультату податком на прибуток визначається бухгалтерський фінрезультат за загальними правилами з урахуванням витрат і доходів за цільовим фінансуванням. Окремі різниці, на які коригується фінрезультат, не виникають.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202443
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202445
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202483
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433