• Посилання скопійовано

Як визначається обсяг оподатковуваного прибутку постійного представництва?

Чи потрібно постійному іноземному представництву визначати обсяг оподатковуваного прибутку за 2020 рік відповідно до принципу «витягнутої руки», якщо воно отримує доходи лише від резидентів та несе витрати також виключно на території України та не має госпоперацій з нерезидентами?

В першу чергу зауважимо, що 31 грудня 2020 року в «Голосі України» №243(7500) було опубліковано Закон від 17.12.2020 р. №1117-IX, яким було відтерміновано застосування змін в оподаткуванні доходів нерезидентів та постійних представництв. Ним було встановлено, що доходи нерезидентів та постійних представництв у 2020 році оподатковуються за старими правилами, що діяли станом на 1 січня 2020 року (за невеликими винятками).

Також відтерміновано до 1 січня 2022 року застосування нових правил оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК) та встановлено перехідний період 2022 – 2023 роки.

Зокрема, про це ми писали тут.

А тому визначення обсягу прибутку за 2020 рік може здійснюватись без дотримання принципу «витягнутої руки».

 

Визначення суми доходу за звітні періоди починаючи з 01.01.2021 року

Згідно з пп. 141.4.7 ПКУ, суми прибутків нерезидентів, які провадять свою діяльність на території України через постійне представництво, оподатковуються в загальному порядку. При цьому таке постійне представництво прирівнюється з метою оподаткування до платника податку, який провадить свою діяльність незалежно від такого нерезидента.

Також зазначено, що постійне представництво визначає обсяг оподатковуваного прибутку, отриманого протягом звітного (податкового) періоду, відповідно до принципу "витягнутої руки". Таким чином обсяг оподатковуваного прибутку постійного представництва розраховується відповідно до положень ст. 39 ПКУ.

Тобто оподатковуваний прибуток постійного представництва має відповідати прибутку незалежного підприємства, що здійснює таку саму або аналогічну діяльність у таких самих або аналогічних умовах і діє в повній незалежності від нерезидента, постійним представництвом якого воно є.

При цьому податківці у ІПК від 01.07.2020 р. №2626/6/99-00-05-05-02-06/ІПК роз’яснювали, що з метою дотримання вимог пп. 141.4.7 ПКУ щодо визначення постійним представництвом обсягу оподатковуваного прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки», воно має:

  • визначити об’єкт оподаткування податком на прибуток постійного представництва, розрахований на підставі фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності платника податків відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, із застосуванням коригувань, у визначених Кодексом випадках;
  • розрахувати обсяг прибутку, який би отримало незалежне підприємством, що здійснює таку саму або аналогічну діяльність у таких самих або аналогічних умовах і діє в повній незалежності від нерезидента, використовуючи положення ст. 39 ПКУ.

Крім того зазначається, що постійне представництво, яке здійснювало контрольовані операції, обґрунтування, що обсяг його оподатковуваного прибутку, отриманого протягом звітного (податкового) періоду, визначено відповідно до принципу «витягнутої руки» та розраховано відповідно до положень ст. 39 ПКУ, наводить у документації з трансфертного ціноутворення зі відповідний звітний рік.

Для постійних представництв, які протягом звітного року не здійснювали контрольовані операції, Кодексом прямо не визначено вимоги щодо форми, структури та змісту обґрунтування дотримання ними вимог пп. 141.4.7 ПКУ. Разом з цим, враховуючи що розрахунок обсягу оподатковуваного прибутку постійного представництва має проводитись відповідно до положень ст. 39 ПКУ, таке обґрунтування доцільно здійснювати з урахуванням вимог пп. 39.4.6 ПКУ.

Тобто, з норм ПКУ та роз’яснення податківців можна зробити висновок, що постійне представництво нерезидента з дати набрання чинності оновленої редакції відповідних норм – з 01.01.2021 р. має визначати обсяг оподатковуваного прибутку за правилом «витягнутої руки» не залежно від того, чи здійснює таке представництво контрольовані операції (тобто операції однією із сторін яких є нерезидент), чи ні.

Отже, визначення обсягу оподаткованого прибутку постійного представництва за новими правилами, тобто на загальних підставах відповідно до принципу «витягнутої руки», запроваджується з 1 січня 2021 року, а не з 23 травня 2020 року, як було передбачено раніше Законом України №466-IX від 16 січня 2020 року.

Тому при розрахунку доходу за 2020 рік дотримуватись принципу «витягнутої руки» не потрібно. А ось при подальшому визначенні обсягу доходу за 2021 рік необхідно дотримуватись принципу «витягнутої руки» з усіма контрагентами іноземного представництва незалежно від того чи резиденти вони, чи ні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202437
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485