• Посилання скопійовано

Оптимізація податку на прибуток мікропідприємства

Підприємство на загальній системі оподаткування належить до мікропідприємств, не нарахує податкові різниці. Займається гуртовою торгівлею непродовольчими товарами. Якими методами можна оптимізувати податок на прибуток?

Малодохідники, які є платниками податку на прибуток та не застосовують податкові різниці, передбачені розділом ІІІ ПКУ можу оптимізувати податок на прибуток наступним чином.

1. Зменшити корисність ОЗ - потрібно оцінити, чи існують ознаки, перелічені в п. 6 П(С)БО 28) можливого знецінення активу (п. 5 П(С)БО 28) на дату річного балансу. При цьому втрати від зменшення корисності об’єктів основних засобів, включаються до складу витрат звітного періоду (п. 31 П(С)БО 7). В бухобліку зменшення активів відображають за допомогою проводок:

  • Дт 972 Кт 131 - на суму втрати від зменшення корисності основних засобів відносимо до складу витрат;
  • Дт 793 Кт 972 - списання на фінансовий результат втрати від зменшення корисності.

У ПДВ-обліку зменшення корисності активів жодним чином не відобразиться, про це також ДФСУ зазначає у листі від 02.12.2016 р. № 21645/6/99-99-15-03-02-15.

2. Дооцінка ОЗ. Відповідно до абз. 2 п. 17 П(С)БО 7 на об’єкти ОЗ які повністю замортизовані, але продовжують служити, можна провести дооцінку. Якщо залишкова вартість об'єкта ОЗ дорівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об'єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об'єкта.

Дотягувати ПДВ до  мінімальної бази оподаткування не доведеться, бо вона відповідає бухобліковій балансовій вартості об’єкта, яка дорівнює нулю (п. 188.1 ПКУ).

3. Вартісний критерій. Якщо підприємство в поточному році придбало або має намір придбати ОЗ, воно матиме право на встановлення прискореного методу амортизації відповідно до вартісного критерію ОЗ за пп. 5.2.7 П(С)БО 7. При цьому зміна вартісного критерію згідно п. 2.6 Методрекомендацій № 635 вважається зміною облікових оцінок, а не зміною облікової політики.

4. Ремонт та поліпшення. Що таке ремонт та що таке поліпшення ОЗ зазначено в п. 14 та п. 15 П(С)БО 7. Ремонт та поліпшення ведуться за правилами бухобліку. Проведені ремонти відразу вплинуть на фінрезультат, а проведення поліпшення - поступово зменшуватиме витрати періоду у вигляді амортизації.

5. Уцінка запасів. Обов’язок оцінювати запаси за чистою вартістю реалізації встановлює п. 25 П(С)БО 7, якщо на дату балансу: ціна знизилася, зіпсувалися, застаріли або втратили первісно очікувану економічну вигоду.

Відповідно до п. 3.15 Методрекомендацій № 2 уцінку запасів до чистої вартості реалізації проводять за рішенням керівника з оформленням  акту уцінки.

Уцінка в обліку відображається проведеннями:

  • Дт 946 Кт 22, 26, 28 - віднесення втрати від знецінення запасів до складу витрат;
  • Дт 791 Кт 946 - списання  проведеної уцінки запасів на фінансовий результат.

Така операція зменшить фінрезультат до оподаткування, відповідно і зменшиться сума податку на прибуток до сплати.

6. Зміна корисного строку використання ОЗ. Чим менший строк, тим більша сума нарахованої амортизації. Але при встановленні або перегляді амортизаційного строку слід  враховувати обмеження визначені п. 24 П(С)БО 7, а саме:

  • очікуване використання об’єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;
  • фізичний та моральний знос, що передбачається;
  • правові або інші обмеження щодо строків використання об’єкта та інші фактори.

Отже, щоб зменшити строк корисного використання при зарахуванні об’єктів на баланс або за тими об’єктами, що вже використовуються, потрібно зафіксувати в наказі менший строк їх корисного використання, ніж той, які об’єкти могли б відслужити за фактом.

7. Зміна методу амортизації. Змінювати методи нарахування амортизації потрібно так, щоб із застосуванням нового методу амортизації сума амортизації була більшою, ніж при застосуванні попереднього методу амортизації. Найбільше підходять методи прискореного зменшення залишкової вартості та кумулятивний метод. Причому таку зміну можна проводити як щодо нових об’єктів, так і тих, що вже були в експлуатації.

У листі Мінфіну від 02.11.2009 р. № 31-34000-20-23-5535/5708 зазначено, що зміна методу амортизації — це зміна облікових оцінок. Отже, перераховувати раніше нараховану амортизацію, коригувати нерозподілений прибуток на початок звітного періоду і подавати порівняльну інформацію щодо попередніх звітних періодів не потрібно 

8. Встановлення нульової ліквідаційної вартості. Ліквідаційна вартість згідно з п. 4 П(С)БО 7 — це сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов’язаних з продажем (ліквідацією).

В бухобліку та в податковому обліку амортизація впливає лише на вартість об’єктів, що амортизуються. Вартість об’єктів є різницею між первісною (або переоціненою) та ліквідаційною вартістю об’єкта. Таким чином, чим менше ліквідаційна вартість, тим більше буде вартість, яка амортизується, тим більша сума буде віднесена до складу витрат, оскільки ліквідаційна вартість не бере участі при визначенні амортизації об’єкта ОЗ, а тому знижує розмір амортизаційних відрахувань.

Проте звертаємо увагу, що всі ці заходи можуть застосовуватись тільки тоді, коли для цього є реальні підстави. Вартість активів повинна відповідати їх реальній справедливій вартості, а строки та методи амортизації повинні відповідати реаліям використання ОЗ на підприємстві.

Витрати, що несе підприємство в процесі діяльності, теж повинні бути реальними та документально підтвердженими.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202436
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485