• Посилання скопійовано

Виправлення помилки в декларації з прибутку

Підприємство, платник податку на прибуток, звітує щоквартально. У звітності за 9 місяців не врахували акт на 20 тис грн (дата акту - 03.08.2020 р.). Чи можна ці витрати врахувати у звітності за рік? Яким чином цей факт необхідно відобразити в річній звітності?

Фактично підприємство припустилося помилки, яку потрібно виправити.

 

Виправлення в бухгалтерському обліку

В бухгалтерському обліку помилка поточного року виправляється в тому періоді, коли вона виявлена (див. п. 3.3 Положення № 88). Виправлення роблять на підставі бухгалтерської довідки, до якої прикладають несвоєчасно проведений акт. Подавати уточнену фінансову звітність, коригувати залишок нерозподіленого прибутку не потрібно. Адже такі процедури передбачені тільки для випадків, коли виправляються помилки минулих років (див. п. 4, п. 5 П(С)БО 6). Фактично у фінзвітності за рік інформація відображатиметься наростаючим підсумком з урахуванням виправлення помилки.

Але зробити уточнюючу фінзвітність за дев’ять місяців доведеться з огляду на податкове законодавство, про що нижче. Тобто, фактично помилка буде виправлена в бухобліку в четвертому кварталі, але для цілей податку на прибуток таке виправлення у фінзвітності потрібно відобразити у уточнюючій фінзвітності за дев’ять місяців.

 

Виправлення в декларації з податку на прибуток

Виправлення можна зробити одним з двох варіантів:

  1. подавши уточнюючу декларацію за 9 місяців, сплативши недоплату і штраф 3% від суми недоплати до подання уточнюючої декларації;
  2. відобразивши недоплату у складі річної декларації, зазначивши в такій декларації штраф в розмірі 5% від суми недоплати.

Але варто сказати, що податкові штрафи за порушення, допущені в період карантину, не застосовуються (див. п. 52-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ). 

Таким чином, якщо підприємство обере перший варіант, перед поданням уточнюючої декларації потрібно буде сплатити тільки недоплату, якщо вона виникне внаслідок виправлення помилки. Штраф платити не потрібно. 

Якщо підприємство обере другий варіант, окрім складання усіх інших додатків до декларації, потрібно буде ще складати додаток ВП, в якому уточнюються показники за дев’ять місяців. Штраф також в декларації не зазначається.

Окрім того, в обох варіантах доведеться зробити уточнюючу фінансову звітність за дев’ять місяців до уточнюючої (за дев’ять місяців) чи звітної (за рік) декларації, яку прикласти до декларації. Адже така звітність є додатком та невід’ємною частиною до декларації. Тобто, навіть якщо подання уточнюючої фінзвітності не передбачено бухгалтерським законодавством, її варто подавати з огляду на вимоги податкового законодавства.

При виправленні за другим варіантом уточнююча фінзвітність за дев’ять місяців буде додатком до додатка ВП декларації. А при виправленні за першим варіантом уточнююча фінзвітність буде додатком до всієї уточнюючої декларації.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»