• Посилання скопійовано

Мінімальна ціна продажу корпоративних прав фізособою

Фізособа - власник100% частки в СК підприємства планує продати свої корпоративні права. Чи повинна договірна ціна відповідати розміру СК? Якщо є нерозподілений прибуток, то яка його доля при продажу частки в СК? Чи обов’язково виплачувати дивіденди?

В першу чергу зазначимо, що продаж частки у статутному капіталі відбувається без участі самого підприємства-емітента (сторонами угоди – є покупець та продавець корпоративних прав). Оскільки продавцем корпоративних прав є фізособа, то свої доходи (а точніше фінансовий результат операції з продажу частки) фізособа продавець самостійно декларує у річній декларації про майновий стан (як різницю між сумою внесеного статутного капіталу та отриманого доходу від продажу частки). Детальніше про оподаткування операції з продажу корпоративних прав фізособою ми писали тут.

В аналітичному обліку самого підприємства-емітента лише відображатиметься зміна власника: Дт 401/1 (колишній власник) Кт 401/2(новий власник). Таке проведення слід зробити на дату внесення змін до статутних документів. Інших наслідків з оподаткування (податок на прибуток, ПДВ) та бухобліку немає.

 

Мінімальна ціна продажу корпоративних прав

Випадки, у яких проведення оцінки майна є обов'язковим, наведені в ст. 7 Закону №2658. Відчуження учасником частки підприємства, в якому немає державної частки (частки комунального майна) до цих випадків не належить.

Нормами ст. 21 Закону про ТОВ передбачено, що учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства платно або безоплатно іншим учасникам товариства або третім особам.

З цього випливає, що чинне законодавство не містить якихось вимог щодо визначення мінімальної вартості продажу частки у статутному капіталі товариства. Тому учасник за умови дотримання інших вимог, встановлених Законом про ТОВ, може продати свою частку у статутному капіталі за будь-якою ціною, а також відчужити безоплатно (тобто, подарувати).

 

Нерозподілений прибуток

Виплачувати частку статутного капіталу колишньому учаснику у самого підприємства немає підстав, оскільки учасник не виходить з підприємства, а відчужує (продає) свою частку іншій особі, яка й компенсує вартість частки (договірна ціна).

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно розміру їх часток.

Отже, якщо є нерозподілений прибуток (тобто рішення про виплату дивідендів не приймалось), то підстав для обов’язкової її виплати також немає. Виплатити нерозподілений прибуток у вигляді дивідендів попередньому власнику підприємства необхідно лише у тому випадку, якщо було прийнято відповідне рішення про розподіл суми прибутку, однак дивіденди так і не були виплачені (строк для такої виплати не повинен перевищувати 6 місяців з дня прийняття рішення про розподіл прибутку, якщо інше не передбачено статутом підприємства). Якщо рішення про виплату дивідендів попереднім власником не приймалось, підстав для виплати йому нерозподіленого прибутку при продажу корпоративних прав не виникає. Використання нерозподіленого прибутку шляхом виплати дивідендів є правом власника підприємства, а не його обов’язком (якщо інше не передбачено статутом). При цьому, в подальшому, новий власник підприємства може прийняти таке рішення і отримати суму коштів нерозподіленого прибутку у вигляді дивідендів (або використати їх у інший спосіб).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про майновий стан та доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    Сьогодні 15:058
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202446
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484