• Посилання скопійовано

Не подали додаток АВ до Декларації: які наслідки та порядок виправлення?

У серпні 2019 року підприємство виплатило дивіденди. У річній декларації за 2019 рік з податку на прибуток виплачені дивіденди та суму авансового внеску не відобразили. Як виправити таку помилку та які податкові наслідки?

В першу чергу зауважимо, що відповідно до абз. 4 пп. 57.1-1.3 ПКУ авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів, не справляється у разі виплати дивідендів фізичним особам.

Якщо дивіденди виплачуються юрособам, то авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою пп. 136.1 ПКУ. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску. Тобто, авансовий внесок до сплати міг би виникнути у разі виплати дивідендів у серпні 2019 року за 2019 рік (оскільки за 2019 рік зобов’язання ще не було сплачено). Якщо ж у 2019 році виплачуються дивіденди за попередні роки, за які податок на прибуток сплачено, то бази для нарахування авансового внеску з податок на прибуток не буде.

Якщо враховуючи наведене вище авансового внеску з податку на прибуток до сплати не виникає, то вважаємо, що неподання додатку АВ до Декларації за 2019 рік не мало податкових наслідків для платника податку (детальніше про це ми писали тут). Необхідно тільки подати уточнюючу Декларацію, в якій продублювати всі показники та додатки та додатково заповнити додаток АВ (як це зробити - ми писали тут).

Якщо ж виплата здійснювалась засновникам юрособам і мав би бути сплачений авансовий внесок, то за його несплату на платника податку очікує штраф у розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету, якщо це перше аналогічне порушення протягом року (пп. 127.1 ПКУ).

В такому випадку платнику податків також необхідно подати уточнюючу Декларацію з податку на прибуток, в якій навести правильні показники із додатком АВ та сумою авансового внеску. Штрафу у розмірі 3% вважаємо також не буде, оскільки підприємство не буде збільшувати суму податкового зобов’язання, а лише відобразить суму авансового внеску. Що ж до сплати самого авансового внеску, то у разі, якщо підприємство за 2019 рік сплатило податок за результатами декларування, вважаємо, що повторно сплачувати цю суму податку у вигляді «запізнілого» авансового внеску не потрібно. Після подання УР сплачені суми в інтегрованій картці платника податку повинні бути враховані до сплати авансового внеску.

Як заповнювати додаток АВ при виплаті дивідендів фізособам ми писали тут, а юрособам -  тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202427
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202448
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485