• Посилання скопійовано

Уточнення значення «нерозподіленого прибутку» за 2013 рік

КП в грудні кожного року розподіляє прибуток за фондами і рядок 1420 балансу дорівнює нулю. Як виправити у звітному балансі помилку минулого періоду (2013 рік), яка вплинула на нерозподілений прибуток, якщо станом на 01.01.2020 року у рядку 1420 балансу – 0.00 грн? Чи потрібно переподавати фінзвітність?

Оскільки як фінансова, так і статистична та податкова звітність підприємства ґрунтується на бухгалтерському обліку, то відповідно,  помилки у фінзвітності пов’язані із помилками у бухгалтерському обліку.

При цьому, ані П(С)БО, ані інші законодавчі нормативні документи не містять обмежень щодо строку виправлення помилки у бухгалтерському обліку або фінансовій звітності. Тому у разі виявлення помилки навіть за 2013 рік, таку помилку необхідно виправити.

Водночас, до податкової декларації виправлення платник податку може внести лише протягом 1095 днів за останнім днем граничного строку подання такої декларації. Тобто в даному випадку виправлення буде вноситись виключно в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності без уточнення показників податкової декларації. Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до пп. 46.2 ПКУ, зокрема, платниками податку на прибуток, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною.

Як зазначено у п. 4, 5 П(С)БО 6, виправлення помилок, допущених при складанні фінзвітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Отже, в бухобліку на 01.01.2020 року необхідно зробити бухгалтерський запис у кореспонденції з рахунком «нерозподілений прибуток» (в залежності від того, внаслідок чого виникла помилка).

Зважаючи на те, що фінзвітність є невід’ємним додатком до Декларації, а у Декларацію виправлення через строк давності не вносяться, то вважаємо, що подавати уточнену фінзвітність, в тому числі в органи статистики не потрібно. Виправлення такої помилки здійснюється бухгалтерським записом на початок звітного року і, відповідно, знайде своє відображення у правильних показниках балансу на початок і кінець звітного періоду (інформація про ці помилки і розбіжності з попереднім значенням рядків на початок періоду зазначається у примітках до звітної фінзвітності).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»