• Посилання скопійовано

Придбання товару у нерезидента через резидента: чи коригувати ФР до оподаткування?

Підприємство уклало договір поставки з резидентом України (постачальник). Постачальник закуповує сировину у нерезидента і після перетину кордону товар відразу переадресовується на адресу покупця (право власності переходить в момент переадресації). Чи потрібно коригувати ФР до оподаткування на різницю за пп. 140.5.4 ПКУ?

Згідно з пп. 140.5.4 ПКУ, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму 30 відсотків вартості товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг (крім операцій, зазначених у пп. 140.2 та пп. 140.5.6 ПКУ, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних, зокрема, у:

  • нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб - нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ;
  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до п. "г" пп. 39.2.1.1 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

Згідно з п. 1 ст. 712 ЦКУ, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Таким чином, якщо укладено договір поставки з резидентом, в якому зазначено, що постачальником є саме підприємство-резидент, то коригувати фінрезультат до оподаткування на різницю за пп. 140.5.4 ПКУ не потрібно, оскільки товар придбавається у резидента України. Обов’язок коригувати фінрезультат до оподаткування в такому випадку лягає на продавця, який здійснює придбання цього товару у нерезидента.

Водночас, звертаємо увагу, що у разі, якщо між резидентами укладено договір комісії, за яким комісіонер за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента (наприклад, придбати товар у нерезидента), то коригувати фінрезультат до оподаткування на різницю за пп. 140.5.4 ПКУ має саме покупець, а не комісіонер-посередник (такий випадок ми розглядали у нашій попередній консультації).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»