• Посилання скопійовано

Зміни в оподаткуванні реінвестованих дивідендів військовим збором

ТОВ збільшило СК за рахунок нерозподіленого прибутку минулих років. Розмір частки фізосіб - засновників не змінився. Дивіденди засновникам не нараховувалися і не виплачувалися. В ПКУ не знайдено норми про те, що якщо відбувається збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку, то є податкові наслідки. Чи сплачувати ВЗ, якщо об'єкт оподаткування відсутній?

Вочевидь, у даному запитанні йдеться про ситуацію, коли дивіденди фізособам таки нараховуються, але не виплачуються, тому що вони одночасно направляються на збільшення статутного капіталу ТОВ. Тобто СК збільшується не напряму за рахунок нерозподіленого прибутку, а через попереднє нарахування дивідендів засновникам. 

Якщо ТОВ направляє нерозподілений прибуток на збільшення статутного капіталу, то при цьому обов’язково потрібно визначити, а кому ж належатиме частка СК у сумі збільшення СК. Тому без формального нарахування дивідендів засновникам не обійтися.

Наприклад, СК ТОВ складає 100000 грн, з них одному засновнику належить 65% - 65000 грн, а іншому – 35% - 35000 грн. Засновники вирішили направити 10000 грн нерозподіленого прибутку на збільшення СК ТОВ до 110000 грн. Але при цьому потрібно визначити, кому належатиме частина СК в сумі 10000 грн. Тому для цього і передбачено механізм реінвестиції дивідендів. Так, після реінвестиції дивідендів частка першого засновника збільшується на 65% від 10000 грн – тобто на 6500 грн, а частка другого – на 35% від 10000 грн, тобто на 3500 грн. Після збільшення СК на 10000 грн частки засновників будуть розподілені таким чином: перший засновник – 65%, або 71500 грн, а другий засновник – 35%, або 38500 грн.

Відповідно до пп. 165.1.18 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою - резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Отже, такі дивіденди не оподатковуються ПДФО, хоча вони по своїй суті є доходом – у вигляді збільшення вартості долі кожного учасника у статутному капіталі ТОВ – адже тепер частка кожного учасника коштує більше на суму реінвестованих дивидендів.

Відповідно до пп. 1.7 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ у редакції, що діяла до цього, звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.52  ПКУ. Таким чином, до 23 травня 2020 року реінвестовані дивіденди дійсно оподатковувались військовим збором при тому, що від оподаткування ПДФО вони були звільнені.

Але з 23 травня 2020 року до пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ внесено зміни Законом №466 від 16.01.2020 р., згідно з якими всі доходи, що не оподатковуються ПДФО, не оподатковуються також і віськовим збором без виключень.

Таким чином, до 23 травня 2020 року реінвестовані дивіденди оподатковувались військовим збором при одночасному звільненні від ПДФО, а з 23 травня 2020 року такі дивіденди не оподатковуються як військовим збором, так і ПДФО.  Для визначення того, чи потрібно оподатковувати дивіденди військовим збором, слід зважати на дату їх нарахування, а не виплати, адже емітент корпоративних прав є податковим агентом фізособи-засновника при нарахуванні таких дивідендів (див. пп. 170.5 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202430
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202448
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485