• Посилання скопійовано

Заповнення рядка 26 декларації про прибуток

В додатках АМ та РІ декларації на прибуток за 2019 р. допущено помилку, яка не вплинула на об'єкт оподаткування - завищено суму амортизації в бухобліку та в податковому обліку. Декларація містить додаток ВП. Як заповнити декларацію, а саме рядок 26?

Відповідно до пп. 50.1 ПКУ у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації.

Виправити помилку можна шляхом подання:

  • додатку ВП – якщо виправляються помилки в поточні декларації.  При цьому «Таблиця 2. Результати виправлення помилок(ки)» додатку ВП не заповнюється. Уточнюючі додатки АМ та РІ за 2019 не подаються.
  • уточнюючої декларації – якщо уточнюються минулі періоди, то подається декларація та уточнюючі додатки АМ та РІ за 2019 рік, без додатку ВП.

Враховуючи, що помилка не вплинула на об’єкт оподаткування, то краще виправити помилку за допомогою уточнюючої декларації. Отже, в усіх рядках основної частини уточнюючої декларації за 2019 рік з позначкою «Уточнююча» слід відобразити аналогічні показники, що й у декларації, яка виправляється. Тобто у полі 2 «Звітний (податковий) період» та у полі 3 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» відображається звітний (податковий) період, що уточнюється (додатково див. «ЗІР», підкатегорія 102.23.02), а в:

  • загальних р. 01 – 25 уточнюючої декларації відображають правильні (виправлені) показники за період, що виправляється. При цьому до декларації подають додатки, у яких було допущено помилки (за винятком додатка ВП);
  • «коригувальному» рядку 26 уточнюючої декларації розраховують суму зменшення податкового зобов'язання. У рядку 26 уточнюючої декларації зазвичай наводяться зміни у сумі податку на прибуток – це різниця між рядком 19 уточнюючої декларації та рядком 19 помилкової декларації. А оскільки дана  помилка на рядок 19 не вплинула, то цей рядок не заповнюється.

Також допущена помилка з додатку АМ була перенесена в додаток РІ – рядки 1.1.1 та 1.2.1, тож праворуч та ліворуч зазначена одна й та сама помилка, яка призвела до завищення на одну й ту саму суму,  тому на рядок 19 така помилка і не вплинула.

Тому потрібно подати уточнюючий додаток АМ з правильними цифрами та додаток РІ з правильними цифрами у рядках 1.1.1 та 1.2.1.

Отже, якщо виправлення проводиться в уточнюючій Декларації, то додаток ВП до Декларації не заповнюється, а правильні показники доходів, фінансового результату до оподаткування, різниць, які виникають відповідно до ПКУ, об'єкта оподаткування податком на прибуток зазначаються в такій Декларації. 

У полі наприкінці декларації слід поставити позначку «Х» про подання додатка АМ «Інформація щодо нарахованої амортизації» та РІ «Різниці».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»