• Посилання скопійовано

Як заповнити Додаток АВ при виплаті дивідендів?

Держпідприємство (квартальний платник податку на прибуток) виплачує дивіденди за 2019 рік у І кварталі 2020 року. Податок за 2019 рік сплачено. Як заповнити додаток АВ? Як заповнюється додаток АВ за ІІ квартал 2020 року? Коли буде виплата дивідендів за І квартал 2020 року?

Додаткові умови: Припустимо, об’єкт оподаткування за 2019 рік становить 2848661 грн, а виплачено дивідендів у І кварталі 2020 року – 999697 грн. Виплачені у ІІ кварталі дивіденди – 327467 грн.

Відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою пп. 136.1 ПКУ. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

При цьому у разі, якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об’єкту оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Згідно з формою Декларації з податку на прибуток додаток АВ заповнюється так:

  • у рядку 1 відображається сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів). Тобто у цьому рядку відображається вся сума виплачених у звітному році дивідендів (незалежно від того, чи нараховується при їх виплаті авансовий внесок з податку на прибуток, чи ні). Відповідно у першому кварталі в цей рядок потрапить сума у розмірі 999697 грн. У другому кварталі цей показник буде становити 999697 + 327467 грн;
  • у рядку 4 зазначається сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний(і) податковий(і) (звітний(і)) рік (роки), за результатами якого(их) виплачуються дивіденди, позитивне значення (сума виплачених дивідендів  – (рядок 04 + рядок 07- рядок 07.2 + рядок 09 + рядок 11 + рядок 13 – рядок 14 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств)).
  • Тобто значення у цьому рядку розраховується у Декларації виходячи з розміру дивідендів, що фактично виплачуються та об’єкту оподаткування за відповідний рік. За І квартал цей показник буде дорівнювати: 999697 грн – 2848661 грн = -1848964 грн. Оскільки показник від’ємний, то у рядку 4 зазначається 0 (вказується лише позитивне значення). У другому кварталі цей показник розраховується аналогічно. Тобто, якщо за І квартал 2020 року об'єкт оподаткування більше за суму виплачених дивідендів і податок за цей період сплачено, то у 4-му рядку буде 0 (тобто за умови сплати податку на прибуток за І квартал сплачувати авансовий внесок при виплаті дивідендів за І квартал не потрібно);
  • у рядку 5 вказується сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді, але не більше значення рядка 4 додатка АВ. Отже, якщо у І і ІІ кварталі у 4 рядку буде 0, то відповідно 0 буде і у 5-му рядку;
  • у рядку 6 Додатку АВ здійснюється розрахунок суми авансового внеску. Якщо база для цього наразування відсутня, то платник податку проставляє 0.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433