• Посилання скопійовано

Як та коли відображати зменшення доходу в балансі та декларації про прибуток?

Товар відвантажено в І кварталі. Сформувався дохід, який відобразиться в балансі і вплине на прибуток. У квітні відбулося узгодження зменшення ціни. Підписані коригувальні первинні документи. Як та коли відображати зменшення доходу в балансі та декларації про прибуток?

Згідно з ч. 1 ст. 651 ЦКУ, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Пунктом 44.1 ПКУ передбачено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

Зазвичай на практиці зміна ціни оформляється додатковою угодою до договору.

Згідно з пп. 192.1 ПКУ у разі, якщо після постачання товару здійснюється зміна суми компенсації його вартості, включаючи подальший за постачанням перегляд цін, суми ПЗ постачальника підлягають коригуванню на підставі РК до ПН.

Оскільки ціна товару змінилася у ІІ кварталі, тобто після його відвантаження, то РК до ПК складати недоречно, оскільки у І кварталі все відображено правильно і відповідає первинним документам. В цьому випадку потрібно скласти нову ПН, що відповідатиме новим первинним документам на зміну вартості товару (в даному випадку - додугода). При цьому незайвим буде скласти належним чином оформлену бухдовідку із зазначенням документу та причини коригування ПЗ. 

Зменшення ціни на вже раніше відвантажені товари відображається на рахунку 704 «Вирахування з доходу» на дату змін у допдоговорі. І так, зниження ціни на раніше відвантажені товари відображається за Дт 704 Кт 361;  зменшення суми ПЗ з ПДВ (методом сторно) Дт 704 Кт 641; списання зменшення доходу на фінрезультат Дт 791 Кт 704.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСБО, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо передбачено здійснення коригування шляхом зменшення фінансового результату до оподаткування, то в цьому разі відбувається:

  • збільшення від’ємного значення фінансового результату до оподаткування (збитку);
  • зменшення позитивного значення фінансового результату до оподаткування (прибутку).

Крім того, абз. 8 пп. 134.1.1 ПКУ дозволяє не коригувати фінрезультат до оподаткування підприємству, якщо його річний бухгалтерський дохід менший, ніж 20 млн грн.

Отже, з огляду на вищезазначене, ПКУ не передбачає коригувань фінрезультату до оподаткування у разі надання післяпродажної знижки на товар. Тобто як така операція відобразиться в бухобліку, так вона і впливатиме на оподаткування податком на прибуток.

Таким чином, оскільки І квартал закритий, і на той  момент все зроблено правильно,  то все залишається без змін. А у ІІ кварталі нову господарську операцію щодо зменшення ціни на раніше поставлений товар в декларації з податку на прибуток відображаємо у рядку 01.1 зі знаком «-» у складі доходу. Також відображаємо зменшення ціни в декларації з ПДВ на підставі тієї ж бухдовідки. А в балансі - в рядку 2000, шляхом вирахування з доходу, на собівартість це не вплине.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»