• Посилання скопійовано

Дивіденди та податок на прибуток сплачено: чи буде авансовий внесок?

Підприємство – платник податку на прибуток виплатило дивіденди засновнику-нерезиденту, юрособі в 2019 р. в сумі 100 тис. грн за 2015 рік частково. Об'єкт оподаткування за 2015 рік склав 350 тис. грн. Податок на прибуток в сумі 63 тис. грн сплачено. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з дивідендів? Як відобразити це в декларації з прибутку?

Відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ  емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. 

Якщо податок на прибуток сплачений в частині того прибутку, що направлений на виплату дивідендів, то авансовий внесок не нараховується і не сплачується.

В цьому разі у додатку АВ зазначається лише сума виплачених дивідендів в рядку 1 «Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів)». До декларації ця сума не переноситься.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»