• Посилання скопійовано

Прибуток

Після страхового випадку в грудні 2019 р. з автомобілем страхова перерахувала кошти на СТО. Акт про ремонт буде в лютому 2020р. Як правильно відобразити в обліку суму страхового відшкодування? Як впливає ця операція на фінрезультат?

Статтею 8 Закону № 2745 визначено, що страховий випадок – подія, передбачена договором страхування або законодавством, яка відбулася із настанням якої виникає обов'язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій або іншій третій особі. 

Підприємство у разі настання страхового випадку за погодженим актом (сертифікатом) від страхової компанії на дату складання документа визнає дохід, незалежно від того що кошти перераховані СТО. Такий дохід відобразиться на субрахунку 746 «Iнші доходи» в кореспонденції з субрахунком 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» (Д-т 375 К-т 746).

Пунктом 188.1 ПКУ встановлено, що база оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Відповідно до п.187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь- яка з подій, що сталася раніше:

1.дата зарахування коштів на банківський рахунок як оплата послуг, що підлягають постачанню;

2. дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Тобто, операція страхової компанії з виплати страхового відшкодування не є об’єктом оподаткування ПДВ. А от сама операція з постачання послуг по ремонту автомобіля є об’єктом оподаткування ПДВ. 

У разі, якщо на рахунок СТО надходить компенсація витрат на проведення ремонту автомобіля у вигляді страхових виплат від страхової компанії, то така СТО повинна скласти податкову накладну на повну вартість послуг з ремонту пошкодженого автомобіля, зареєструвати її в ЄРПН та видати власнику автомобіля. На підставі такої податкової накладної у покупця таких послуг виникає податковий кредит. Таку думку висловила фіскальна служба у  своєму листі ІПК від 06.12.2018 № 5131/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Крім того, на думку податківців, відповідно до норм п. 198.5 ПКУ, підприємство в момент відображення податкового кредиту на отримання ремонтних послуг повинно нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання, тому що рахується, що послуга з ремонту була отримана безкоштовно, оскільки ремонт був зроблений за рахунок страхової компанії. Податківці виходять з того, що оскільки платіж за ремонт автомобіля був здійснений не підприємством, а страховою компанією, то послуга з ремонту була отримана таким підприємством безплатно. Тому в періоді відображення податкового кредиту отримувач ремонтних послуг повинен нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПК (див., ІПК ДФС від 21.05.18 р. № 2245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; ЗІР, категорія 101.13). 

При цьому податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (п. 201.7 ПКУ). Відповідно і акт виконання робіт має бути на частковий або на повний об’єм виконаних робіт. Після отримання такого акту (або декількох, навіть у різні періоди) від СТО, підприємство відображає дану операцію наступним чином: Д-т 23, 91, 92, 93 або 94 К-т 631 – в залежності від того, в якій діяльності використовується автомобіль.

У податковому обліку не передбачається проведення коригування фінансового результату, пов’язаних з виплатою сум страхового відшкодування. 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»