• Посилання скопійовано

Компенсацій витрат з бюджету: які податкові наслідки?

Чи включаються компенсації з бюджету до доходу для цілей оподаткування податком на прибуток за 2019 рік? Якщо так, то чи можна цей дохід визнати у 2020 році, а не за фактом надходження на рахунок у грудні 2019 року? Чи включаються такі компенсації до доходу для цілей розрахунку частки для переходу на IV групу ЄП у лютому 2020 року?

Податок на прибуток

Нагадаємо, що для платників цього податку об’єкт оподаткування – це фінансовий результат до оподаткування, порахований за правилами бухгалтерського обліку, і відкоригований, в разі потреби, на різниці, передбачені ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Отже, перше, на що слід звернути увагу, це на правила бухгалтерського обліку компенсацій з бюджету понесених підприємством витрат.

Такі компенсації мають назву «цільове фінансування» - оскільки це фінансування з бюджету, яке повинно використовуватися за певними цілями.

Згідно із ст. 16 ПКУ цільове фінансування не визнається доходом доти,  доки не існує підтвердження того,  що воно буде отримане  та  підприємство виконає умови щодо такого фінансування. Тобто, для того, щоб визнати такий дохід, повинен бути документ, за яким бюджет зобов’язується відшкодувати вам понесені витрати на оплату праці найманих працівників, придбання техніки, насіння, процентів за кредитами тощо.

Наступним кроком буде понести витрати, які бюджет буде компенсувати і повідомити про них.

Згідно із п. 17 П(С)БО 15 отримане  цільове  фінансування  визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування. А згідно із п. 19 П(С)БО 15, цільове  фінансування  для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство,  визнається дебіторською  заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Тобто, у даному випадку, в бухгалтерському визнаються витрати і одночасно визнається дохід в їх сумі. Оскільки кошти цільового фінансування надходять пізніше, ніж були визнані витрати, то дохід визнається проведенням Дт 48 Кт 718. А коли кошти надійдуть, виникне проведення:  Дт 311 Кт 48.

Отже, таке фінансування впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток (дохід визнається у сумі витрат, що логічно, адже фактично підприємство не витрачає власні ресурси, а отримує фінансування на ці витрати з бюджету).

Будь-які коригування фінрезультату, пов’язані з отриманням та використанням коштів цільового фінансування, ПКУ не передбачено. Звільнення від оподаткування податком на прибуток передбачено ст. 142 ПКУ та підрозділом 4 розділу ХХ ПКУ, але, на перший погляд, дане підприємство під нього не підпадає. Втім, не знаючи підстав, за якою саме програмою підпримство отримує фінансування, точну відповідь надати важко, тож, радимо продивитися зазначені норми.

Як ми зазначили вище, дата визнання доходу в сумі цільового фінансування прямо залежить від дати визнання витрат, які воно компенсує. А що як витрати будуть понесені, але визнані витратами майбутніх періодів? В такому випадку, звісно, і дохід у сумі цільового фінансування буде визнано у майбутніх періодах, наприклад, у 2020 році.

Але при цьому слід мати на увазі два моменти:

  • умови отримання цільового фінансування -  чи достатньо для цього буде надати документи про суму витрат, чи треба, щоб ці витрати були визнані у бухгалтерському обліку;
  •  які витрати визнаються витратами майбутніх періодів. Як говорить Інструкція № 291, до витрат, облік яких ведеться на рахунку 39 "Витрати майбутніх періодів", відносяться витрати, пов'язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості; з освоєнням нових виробництв та агрегатів; сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового поліса; оплата торгового патенту; передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо. Тобто, якщо, наприклад, йдеться про нараховану зарплату керівника, бухгалтерії підприємства за певні місяці 2019 року, витрати з її нарахування аж ніяк не можна буде перенести на 2020 рік.  Оскільки ці витрати не пов’язані із підготовчими до виробництва роботами.

 

Єдиний податок (IV група)

Ось у таких платників податків отримане фінансування не є об’єктом оподаткування єдиним  податком (згідно із ст. 292-1 ПКУ).

Що ж стосується розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, зазначимо наступне.

Форма розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва затверджена наказом Мінаграрполітики № 772.

Із неї ми бачимо, що фактично ця частка розраховується як частка доходу від реалізації сільськогосподарської продукції.

І якщо до доходу від реалізації такої продукції (рядок 1 розрахунку) дохід від отримання цільового фінансування не входить, то до загальної суми доходу підприємства, звісно, такий дохід увійде (адже він списується проведенням Дт 718 Кт 791, а дані за кредитом субрахунку 791 використовуються для розрахунку значення рядка 2 розрахунку).

Однак, водночас, суми одержаних з державного бюджету коштів фінансової підтримки  належать до значення рядка 3, який зменшує загальну суму доходу підприємства перед розрахунком частки (рядок 4, значення якого рахується як р. 2 – р. 3). І вже такий зменшений загальний дохід використовується у формулі рядка 5: р. 1 / р. 4 х 100. 

Тому при складанні розрахунку частки цей дохід врахувати потрібно, але на розмір такої частки він не вплине. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433