• Посилання скопійовано

Реінвестиція дивідендів: як оподаткувати?

Як оподатковується реінвестиція дивідендів?

Податківці в IПК від 03.04.2019 р. №1409/IПК/26-15-12-03-11 роз'яснюють, що у разі здійснення реінвестиції дивідендів шляхом їх внесення до статутного капіталу емітент нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток у порядку, визначеному п. 57.1-1 ПКУ.

При цьому авансовий внесок розраховується зі суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний звітний рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов'язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного (на момент виплати дивідендів) грошового зобов'язання (або якщо декларація з податку на прибуток за період, за який виплачуються дивіденди, ще не подавалась) авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою 18%.

Але при виплаті дивідендів фізособам-засновникам авансовий внесок з податку на прибуток не виникає. Це передбачено пп. 57.1-1.3 ПКУ. Тому податківці вирішили, що і при реінвестиції прибутку фізособами авансовий внесок сплачувати не треба.

Тобто, по суті реінвестиція прибутку з метою оподаткування розглядається як їх виплата. Отже, і наслідки щодо такої «виплати» прибутку в операціях з нерезидентами будуть такі ж самі, як ми розглядали вище.

А ось щодо реінвестиції за рішенням засновників — фізосіб та ПДФО і ВЗ, податківці у згаданій ІПК роблять цікавий висновок: якщо зміни розміру частки статутного капіталу, яка належить фізособі-засновнику, після реінвестиції дивідендів не сталося, то оподатковуватися така реінвестиція ПДФО та ВЗ не буде. Інакше реінвестиція буде вважатися виплатою дивідендів з відповідним оподаткуванням ПДФО за ставками 5 та 9% та військовим збором 1,5%.

Відображення виплати дивідендів в декларації з податку на прибуток та в формі №1ДФ ми розглядали вище. У цьому разі ці правила теж слід застосовувати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»