• Посилання скопійовано

Витрати на передпродажну підготовку та сезонну консервацію товару: чи можна включати до фінрезультату?

Підприємство займається оптовою торгівлею італійським камнем. Камень чутливий до перепаду температур та інших умов місцевого клімату, тому вимагає проведення реставрації, спеціальної обробки та консервації протягом холодного сезону. Чи можна витрати на ці операції включити до фінрезультату?

Склад витрат на збут товару міститься у п. 19 П(С)БО 16. Зокрема, витрати на збут включають такі витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) товарів:

  •  витрати пакувальних матеріалів для затарювання готової продукції на складах готової продукції;
  • витрати на передпродажну підготовку товарів;
  • інші витрати, пов'язані зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг.

Витрати на реставрацію зіпсованого товару, на обробку товару для уникнення його псування, на консервацію товару протягом зими скоріше за все можна віднести до витрат на передпродажну підготовку товарів та на його пакування.

При цьому слід документально підтвердити відсутність вини працівників підприємства або інших осіб у псуванні каменю, а також об’єктивну необхідність обробки та сезонної консервації товару. З цією метою видається наказ керівника підприємства, у якому слід обґрунтувати необхідність всіх вищезгаданих робіт. Додатком до такого наказу може слугувати листування з постачальниками товару, у якому описуються ті особливості каменю, які спричиняють відповідні витрати.

Також у наказі варто перерахувати види каменю і види робіт, які проводяться для підтримання його товарного стану.

Витрати матеріалів підтверджуються актами на списання ТМЦ, а витрати на оплату робіт та послуг сторонніх осіб - актами виконаних робіт та наданих послуг.

Жодних податкових різниць для цих випадків нормами ПКУ не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»