• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів засновникам - фізособі та юрособі: облік та оподаткування

Фізособа є засновником ТОВ 1 (платник податку на прибуток), яке, своєю чергою, є засновником ТОВ 2 (платник податку на прибуток). Як в бухобліку відображається виплата дивідендів від ТОВ 2 на ТОВ 1 та від ТОВ 1 - фізособі? Яке оподаткування?

Зважаючи на те, що засновником ТОВ 2 є інша юридична особа (ТОВ 1) засновником якої, своєю чергою, є фізособа, то має місце така ситуація:

  • ТОВ 2 за результатами періоду, в якому отримано прибуток, виплачує дивіденди ТОВ 1;
  • ТОВ 1, своєю чергою, за результатами вже своєї діяльності (із врахуванням отриманих дивідендів від ТОВ 2) виплачує дивіденди своєму засновнику – фізособі.

Відповідно до цього розглянемо і оподаткування.

 

Виплата дивідендів засновнику – юрособі

У даному випадку дивіденди сплачує одна юрособа іншій юрособі, обидві з яких є платниками податку на прибуток. Отже, при виплаті дивідендів іншій юрособі утримувати ПДФО та ВЗ не потрібно.

Однак, положення пп. 57.1-1.2 ПКУ зобов’язують емітента корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ.

Але такий обов’язок виникає лише, якщо сума виплат дивідендів перевищить об’єкт оподаткування податком на прибуток за звітний період, за який ці дивіденди виплачуються.

Отже, при виплаті дивідендів ТОВ 1 у ТОВ 2 не виникає обов’язку оподатковувати їх суму, проте може виникнути обов’язок щодо сплати авансового внеску з податку на прибуток, якщо сума виплачених дивідендів буде більшою, ніж об’єкт оподаткування податком на прибуток за відповідний звітний період, за який такі дивіденди і виплачуються – тобто якщо сума дивідендів більша, ніж оподатковуваний прибуток за той рік, за який виплачуються дивіденди.

 

Виплата дивідендів фізособі

При виплаті дивідендів фізособі підприємство (ТОВ 1) стає податковим агентом такої особи і, відповідно, на нього покладається обов’язок з нарахування, утримання і сплати податків з такого доходу.

Зважаючи на те, що підприємство є платником податку на прибуток, то сума нарахованих фізособі дивідендів оподатковується за ставкою 5% (пп. 167.5.2 ПКУ). Також з нарахованої суми дивідендів утримується військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У кварталі нарахування та виплати дивідендів сама сума дивідендів та утримані з них ПДФО і військовий збір, підприємство-емітент відображає у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Згідно з Порядком його заповнення, доходи фізосіб у вигляді дивідендів відображаються за ознакою доходу «109».

Сплатити ПДФО та військовий збір із нарахованих дивідендів слід за загальними правилами, встановленими ст. 168 ПКУ. Податковий агент – підприємство, яке виплачує дивіденди, повинно перерахувати до бюджету ПДФО та військовий збір:

  • під час виплати дивідендів відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ;
  • якщо дивіденди нараховані, але не виплачені до спливу 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу, ПДФО та військовий збір сплачується у строк не пізніше 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу – пп. 168.1.5 ПКУ.

Отже, якщо підприємство прийме рішення про розподіл прибутку і, відповідно, нарахування дивідендів, а їх виплата буде пізніше, то ПДФО та ВЗ доведеться сплати до спливу 30 к.д., наступних за місяцем нарахування дивідендів.

Оскільки дивіденди виплачуються фізособі, то сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток не потрібно.

 

Бухоблік

У бухобліку використання прибутку на виплату дивідендів буде відображено так:

  • нарахування дивідендів проведенням Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;
  •  водночас, наприкінці року слід зробити проведення Дт 441 «Прибуток нерозподілений» Кт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»;
  • утримання ПДФО чи податку з доходів нерезидента  - Дт 671 Кт 641;
  • утримання військового збору - Дт 671 Кт 642;
  • сплата авансового внеску при виплаті дивідендів ТОВ - Дт 64 Кт 311;
  • виплата дивідендів засновнику в грошовій формі - Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» Кт 301, 311.

У ТОВ 1 отримані від ТОВ 2 дивіденди відображаються так:

  • на дату складання протоколу про виплату дивідендів Дт 373 Кт 731 (нарахована ТОВ 1 сума дивідендів в бухобліку потрапить до його доходу і в подальшому буде врахована при визначені фінансового результату на рахунку 79 «Фінансові результати»);
  • отримання дивідендів - Дт 311 Кт 373.

Зверніть увагу, що сума дивідендів відображається у додатку АВ до декларації з податку на прибуток (про це ми писали тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202433
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202449
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485