• Посилання скопійовано

Як у додатку ЗП до декларації з податку на прибуток відображаються авансові внески за останній квартал попереднього року?

Як у декларації з податку на прибуток за І півріччя 2019 року відобразити авансові внески, що були нараховані у IV кварталі 2018 року, які фактично сплачено у 2019 році?

Нагадаємо, що відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ сума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

У разі, якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання підприємством — емітентом корпоративних прав за такий податковий (звітний) період, сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення, а під час отримання від’ємного значення об’єкта оподаткування такого наступного періоду — на зменшення податкових зобов’язань майбутніх податкових (звітних) періодів до повного його погашення. На цей випадок у Додатку ЗП до декларації, передбачено рядок 16.3 Додатку ЗП, де зазначається сума нарахованого та сплаченого авансового  внеску у зв’язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів) у минулих періодах, не врахована у зменшення податку (рядок 16.4.2 додатка ЗП до рядка 16 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств попереднього звітного (податкового) року) – через те, що сума сплаченого авансового внеску у минулих періодах виявилася більшою, ніж сума нарахованого податку до сплати.

Водночас, варто зауважити, що податкова декларація з податку на прибуток, платниками податку, що мають квартальний звітний період, подається наростаючим підсумком з початку звітного року.

При цьому, податківці у "ЗІР" (підкатегорія 102.23.02) зазначають, що при розрахунку зменшення нарахованої суми податку на прибуток у рядку 16.4.1 додатка ЗП до Декларації платники податку, які подають Декларацію щоквартально, відображають нараховані та сплачені у першому кварталі, півріччі, трьох кварталах, році авансові внески при виплаті дивідендів, що відносяться на зменшення нарахованої суми податку на прибуток за такий перший квартал, півріччя, три квартали, рік та/або залишок суми сплачених авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку та була відображена в Деклараціях, поданих за попередні звітні роки.

Таким чином, у разі якщо авансовий внесок з податку на прибуток було нараховано у IV кварталі 2018 року, але сплачено у 2019 році, то  сплачена у І кварталі 2019 року сума відображається у всіх деклараціях за 2019 рік (тобто за квартал, півріччя, 9 місяців та за рік).

Отже, у додатку ЗП за І півріччя 2019 року в даному випадку будуть відображені наступні дані:

  • Рядок 16.2 – сума авансового внеску, для якого у звітному періоді було виконано дві умови – нарахування та сплата. Сюди потрапляє сума нарахованого та сплаченого авансового внеску за 2019 рік та сума сплаченого авансового внеску, що був нарахований у IV кварталі 2018 року;
  • Після цього у рядок 16.4.1 додатка ЗП потрапить загальна сума фактично сплаченого авансового внеску (в тому числі і за IV квартал 2018 року), яку було використано у 2019 році для зменшення суми податку на прибуток;
  • У рядок 16.4.2 може потрапити сума авансового внеску, що була нарахована та сплачена у звітних періодах 2019 року, яку не використано для зменшення податку на прибуток через те, що сума нарахованого податку виявилася менша за суму нарахованого та сплаченого авансового внеску.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433