• Посилання скопійовано

З яких дивідендів сплачується авансовий внесок: нарахованих чи сплачених?

Державне підприємство при виплаті дивідендів на користь держави (частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету) здійснює сплату авансових внесків з податку на прибуток. З якої суми дивідендів розраховується такий авансовий внесок: із фактично сплачених чи нарахованих?

Згідно з пп. 57.1-1.2 ПКУ (крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ), емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

При цьому, авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене.

Сума розрахованого авансового внеску зазначається у рядку 20 АВ Декларації, а безпосередньо розрахунок такого внеску проводиться у Додатку АВ до Декларації.

Так, у рядку 1 Додатку АВ вказується сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів). Окрім цього, оскільки підприємство є державним, то сума сплачених на користь держави дивідендів зазначається у рядку 1.4 Додатку АВ.

Після цього у рядок 4 Додатка АВ потрапить фактично різниця між сумою дивідендів, що підлягає сплаті, та об’єктом оподаткування податком на прибуток за період, за який сплачуються такі дивіденди (рядок 04 Декларації).

До рядка 5 Додатка АВ (сума дивідендів з якої сплачується авансовий внесок) вноситься показник рядка 1 Додатка АВ за виключеннями сум у рядках 1.1, 1.2, 1.3 , 2 та 3 Додатку АВ. Значення цього рядка перемножується на ставку податку (18%) і вказується у рядку 6 Додатку АВ, яке і буде перенесено до рядка 20 АВ Декларації.

Отже, зважаючи на форму розрахунку, наведену у додатку АВ до Декларації, авансовий внесок сплачується саме з суми сплачених дивідендів (тобто за операцією Дт 67 Кт 31).

Аналогічний порядок розрахунку авансових внесків з податку на прибуток наводили і податківці. Зокрема, в наведеному роз’ясненні вони вказують, що додаток АВ заповнюють підприємства, що виплачують дивіденди і прирівняні до них платежі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»