• Посилання скопійовано

Як вплине внесок до статутного капіталу основними засобами на оподаткування?

Засновниками приватного підприємства (фізособами - резидентами) прийнято рішення про збільшення розміру статутного капіталу, який повністю сформовано. Внески здійснюватимуться основними засобами. Як документально оформити цю операцію та визначити вплив на ПДВ та об’єкт оподаткування податком на прибуток?

Порядок збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів визначено в ст. 18 Закону про ТОВ, відповідно до ч. 1 якої учасники товариства можуть збільшити його СК за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників.

У рішенні загальних зборів учасників товариства про залучення додаткових вкладів визначаються:

  • загальна сума збільшення СК;
  • коефіцієнт відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника у СК;
  • запланований розмір СК.

У разі внесення додаткових вкладів у негрошовій формі рішенням загальних зборів учасників також визначаються учасники товариства, які вносять майно, та його грошова оцінка (ч. 4 ст. 18 Закону про ТОВ).

При цьому нормами ч. 3 ст. 13 Закону про ТОВ передбачено, що вклад у негрошовій формі повинен мати грошову оцінку, що затверджується одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

З учасником товариства може бути укладено договір про внесення додаткового вкладу, за яким такий учасник зобов'язується зробити додатковий вклад у грошовій чи негрошовій формі, а товариство – збільшити розмір його частки у СК чи прийняти до товариства з відповідною часткою у СК (ч. 8 ст. 18 Закону про ТОВ).

На виконання вимог, зазначених у ч. 9 ст. 18 Закону про ТОВ, загальні збори учасників товариства протягом одного місяця з дати спливу строку для внесення додаткових вкладів, встановленого ч. 5-7 цієї статті, приймають рішення про:

  • затвердження результатів внесення додаткових вкладів учасниками товариства;
  • затвердження розмірів часток учасників товариства та їх номінальної вартості з урахуванням фактично внесених ними додаткових вкладів;
  • затвердження збільшеного розміру СК.

Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ПКУ).

Відповідно до абз. 2 п. 10 П(С)БО 7 та п. 13 Методичних рекомендацій №561 первісною вартістю основних засобів, що внесені до СК підприємства, визнається погоджена учасниками підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7 (п. 11 Методичних рекомендацій №561).

Погоджена учасниками вартість основних засобів відображається за дебетом рахунку обліку заборгованості учасників підприємства за внесками до СК в кореспонденції з рахунком обліку СК (Дт 46 Кт 40).

Одержання об'єктів основних засобів відображається за дебетом рахунку обліку основних засобів і погашенням (зменшенням) заборгованості учасників (Дт 10 Кт 46).

Витрати на доставку, установку, монтаж та інші витрати на забезпечення введення в експлуатацію таких основних засобів включаються до їх первісної вартості з відображенням в обліку капітальних інвестицій (Дт 10 Кт 151).

Згідно з пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138, пп. 138.3.2-138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НП(С)БО, крім «виробничого» методу.

Разом з цим, у пп. 138.3.3 ПКУ визначені групи основних засобів та інших необоротних активів, мінімально допустимі строки їх амортизації, а також обумовлені особливості щодо врахування при розрахунку амортизації строків корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів в бухгалтерському обліку.

Оскільки учасниками товариства є фізособи (громадяни України), які не є платниками ПДВ, то вони не мають права на складання податкових накладних. За таких обставин товариство не має права на податковий кредит з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»