• Посилання скопійовано

Помилково завищена сума податку на прибуток: як виправити?

У 2017 р. помилковим бухгалтерським записом витрати з рахунку 949 було закрито на рахунок 44. У зв’язку з цим завищено суму податку на прибуток та викривлено показник нерозподіленого прибутку. Як виправити таку помилку в бухгалтерському та податковому обліках?

Виправлення помилки в бухобліку

Згідно з п. 4 П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

При цьому, виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

Щодо ситуації, яка описана у запитанні, то сума нерозподіленого прибутку була зменшена на витрати, проте через таку помилку була завищена сума нарахованого податку на прибуток. Відповідно коригувати (у сторону збільшення) нерозподілений прибуток необхідно саме на таку суму завищення податку на прибуток. Зокрема, на 1 січня звітного року (в даному випадку - це буде 2018 рік) підприємство складає бухгалтерську довідку (про те як її складати ми писали тут) із коригуванням показника на рахунку 441 та відповідного рахунку, показники якого призвели до необхідності коригування (в даному випадку - це субрахунок 641). Проведення в такому випадку буде виглядати так: Дт 641/податок на прибуток Кт441.

 

Уточнення показників декларації про прибуток

Оскільки помилка в бухгалтерських проведеннях призвела до спотворення податкової звітності (зокрема, суми фінансового результату до оподаткування та суми нарахованого податку), то виникає необхідність коригування показників такої звітності.

Відповідно до п. 50.1 ПКУ для такого коригування є два шляхи:

  1. виправлення помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації (в такому випадку подається декларація за 2017 рік з поміткою «Уточнююча». У уточнюючій декларації дублюються всі правильно заповнені рядки, а рядки в яких виникла помилка заповнюються із правильним значенням і, відповідно, відображається сума зменшення податкового зобов’язання);
  2. виправлення помилки у поточній декларації за той звітний період, коли вони були знайдені (тобто у декларації за 2018 рік заповнюється додаток ВП).

При цьому, зважаючи на те, що фінансова звітність є невід’ємною частиною декларації, то при поданні уточнюючої декларації податківці наполягають, що повинно бути подано виправлену фінзвітність. Детальніше про це тут>>

Зверніть увагу, що оскільки фінансовий результат до оподаткування і сума податкового зобов’язання коригується в сторону зменшення, штрафи до підприємства не застосовуються

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»