• Посилання скопійовано

Зарахування дивідендів до рахунку заборгованості засновника за отриманою фіндопомогою

На підприємстві з єдиним власником дивіденди ніколи не виплачувалися. Власник хоче отримати дивіденди за весь час існування підприємства. Як розрахувати та оподаткувати дивіденди? Яка процедура виплати та її термін?

Запитання: 

На підприємстві з єдиним власником дивіденди ніколи не виплачувалися. Власник хоче отримати дивіденди за весь час існування підприємства. Як розрахувати та оподаткувати дивіденди? Яка процедура виплати та її термін? Підприємство на загальній системі оподаткування. Чи можливо зарахувати дивіденди до рахунку заборгованості засновника за отриманою фіндопомогою?

 

Відповідь:

За пп. 14.1.49 ПКУ дивіденди — платіж, що здійснюється юрособою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухобліку.

Пунктом 4 П(С)БО 15 визначено, що дивідендами вважається частина прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до їхньої частки у власному капіталі підприємства.

За ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно до розміру їхніх часток. Товариство виплачує дивіденди коштами, якщо інше не встановлено одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства. Згідно з  ч. 4 ст. 26 Закону про ТОВ, виплата дивідендів здійснюється протягом шести місяців з дня прийняття рішення про їх виплату. Але строк виплат може бути іншим, якщо його встановлено статутом товариства або рішенням загальних зборів учасників. Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачене статутом.

Рішення про виплату дивідендів має бути прийняте на загальних зборах учасників (ст. 30 Закону про ТОВ). Але дивіденди можуть виплачуватися за результатами кварталу. У такому випадку рішення буде прийняте на загальних зборах після закінчення кварталу. Строку для проведення таких загальних зборів ч. 1 ст. 31 Закону про ТОВ не встановлено. А ось річні загальні збори учасників мають скликатися протягом шести місяців року, що настає за звітним. Це встановлено ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ. До порядку денного річних загальних зборів учасників обов'язково вносяться питання про розподіл чистого прибутку товариства, про виплату дивідендів та їх розмір. 

За ст. 33 Закону про ТОВ загальні збори учасників проводяться в порядку, встановленому Законом та статутом товариства. Згідно з ч. 4 ст. 34 Закону про ТОВ рішення загальних зборів учасників щодо виплати дивідендів приймаються більшістю голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань. Якщо у ТОВ засновник один, то рішення з питань, що належать до компетенції загальних зборів учасників, він приймає одноособово та оформлює своїм письмовим рішенням. Тобто, якщо буде таке рішення, одноосібний засновник може розподілити весь чистий прибуток за період діяльності ТОВ , який є в наявності на сьогодні, розрахований за правилами бухобліку.

Згідно з пп. 170.5.2 ПКУ, будь-який резидент, який нараховує дивіденди, є податковим агентом під час нарахування дивідендів фізособі. Відповідно до пп. 164.2.8 ПКУ, пасивні доходи у вигляді дивідендів включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи, як наслідок, оподатковуються ПДФО та військовим збором. Ставка ПДФО з дивідендів залежить від статусу емітента корпоративних прав, зокрема, з дивідендів за корпоративними правами, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток - ставка 5% (пп. 167.5.2 ПКУ).

Військовий збір з дивідендів в будь-кому випадку утримується за ставкою 1,5% (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Відповідно до пп. 170.5.4 ПКУ дивіденди остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку – тобто на дату оформлення протоколу загальних зборів засновників підприємства, у якому прийнято рішення про виплату дивідендів. Тож утримання ПДФО з суми нарахованих дивідендів (як, до речі, і військового збору) треба здійснювати при нарахуванні дивідендів.

Сплатити ПДФО та військовий збір із нарахованих дивідендів слід за загальними правилами, встановленими ст. 168 ПКУ. Податковий агент – підприємство, яке виплачує дивіденди, повинно перерахувати до бюджету ПДФО та військовий збір:

  • під час виплати дивідендів відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ;
  • якщо дивіденди нараховані, але не виплачені до спливу 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу, ПДФО та військовий збір сплачується у строк не пізніше 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу (пп. 168.1.5 ПКУ).

Що стосується взаємозаліку. 

Стаття 601 ЦКУ прямо вказує на можливість зарахування зустрічних вимог за заявою однієї сторони. Однак взаємозалік дивідендів та заборгованості за позикою (фіндопомогою) має певні особливості. По-перше, йдеться про різні сфери взаємовідносин — корпоративні та цивільні. По-друге, виплата дивідендів — це дія засновників з визначення напряму розподілу прибутку від господарської діяльності товариства. Водночас, жодних умов позбавлення чи обмеження такого права чинне законодавство прямо не містить.

Як оформити таке зарахування? Нагадаємо, що зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги. Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї зі сторін (ч. 1, 2 ст. 601 ЦКУ).

Отже, на думку автора, можливість та порядок такого зарахування повинні бути детально прописано в протоколі. Водночас, можливе  оформлення такого зарахування окремою угодою (договором) або додатком до договору позики.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»