• Посилання скопійовано

Надання новорічних подарунків партнерам: які податкові наслідки?

Підприємство, платник податку на прибуток та платник ПДВ, планує від себе привітати контрагентів з новим роком і надати подарунки (цукерки). Які податкові наслідки такої операції?

Перш за все необхідно зазначити, що такі подарунки необхідно правильно оформити документально. Керівник видає наказ (розпорядження), у якому зазначає про проведення роздачі новорічних подарунків контрагентам (при цьому зазначає відповідальну особу та перелік отримувачів). Списання розданих товарів радимо оформити актом вибуття товарів довільної форми.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ. 

Щодо безоплатної передачі товарів, то податкова різниця виникає лише на суму безоплатно наданих товарів особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платникам податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розд. XX ПКУ (пп. 140.5.10 ПКУ).

Таким чином, у разі передачі подарунка неплатнику податку на прибуток (крім фізосіб), на суму такого подарунка платник податку на прибуток буде зобов’язаний збільшити фінансовий результат до оподаткування.

В бухобліку на підставі п. 19 П(С)БО 16 вартість таких подарунків потрапить до складу витрат на збут як витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг),  витрати на рекламу та маркетинг (рахунок 93).

 

ПДВ

Згідно з п. 185.1 ПКУ постачання є об'єктом оподаткування ПДВ.
База для оподаткування ПДВ в цьому випадку визначається за нормами п. 188.1 ПКУ за договірною вартістю, але не нижче ціни придбання дарунку. У такому разі роботодавцю потрібно скласти дві ПН:
  • одну (датою роздачі) за нульовою ціною;
  • другу (зведену) – на суму перевищення ціни придбання подарунків над нульовою (договірною) ціною.

 

При цьому, при безоплатному переданні активів ПДВ, відповідно до п. 198.5 ПКУ, не нараховується. Роз'яснення податківців можна переглянути тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»