• Посилання скопійовано

Виправляємо помилки поточного року в фінзвітності та декларації з податку на прибуток

Підприємство (платник податку на прибуток) допустило помилку у І-ІІІ кварталаз 2018 р. при розрахунку курсових різниць. Помилку виявлено в IV кварталі 2018 р. В результаті виправлення помилки, значення рядка 2290 Звіту про фінрезультати кожного з кварталів не змінився, але змінилася структура доходів та витрат (рядки 2160 та 2165) на однакові суми, що змінило значення рядка 2280 фінзвіту та рядка 01 декларації з прибутку. Як виправити цю помилку?

Запитання:

Підприємство є квартальним платником податку на прибуток з доходом більше 20 млн грн. У І-ІІІ кварталі 2018 р. допустило помилку в розрахунку курсових різниць (програма рахувала курсові різниці за середньозваженим курсом, а не за кожною операцією). Дану помилку було виявлено в IV кварталі 2018 року. Здійснено перерахунок кожної операції і виявлено, що в результаті перерахунку значення рядка 2290 Звіту про фінансові результати кожного з кварталів не змінилося, проте змінилася структура доходів та витрат (рядки 2160 та 2165) на однакові суми, що своє чергою змінило значення рядка 2280, значення якого відображається в рядку 01 декларації з податку на прибуток.

Чи потрібно подавати уточнюючі декларації з податку на прибуток і чи є інші шляхи виправлення даної ситуації, наприклад, не змінюючи результат рядка 2280 у кварталах, а з допомогою бухгалтерської довідки відобразити зміну показників даних рядків вже у IV кварталі та річну звітність подати з правильними показниками? Чи буде мати наслідки дана помилка у вигляді штрафів?

 

Відповідь:

У п. 50.1 ПКУ зазначено, що у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинною на час подання уточнюючого розрахунку. 

У даному випадку помилку допущено при заповненні рядка 01 декларації з прибутку, який не впливає на розрахунок податку на прибуток. Якщо на значення рядків 02, 04, 06, 17, 18, 19 декларації з прибутку  ця помилка не вплинула, то і не виникає недоплати з податку на прибуток,  а отже, негативних наслідків ця ситуація не спричиняє і штрафні санкції не загрожують. Штрафні санкції при виправленні помилок у декларації передбачені лише у тому разі, якщо платник податку на прибуток допустив помилку, яка призвела до недоплати податку (п. 50.1 ПКУ).

Інформацію про виправлення помилки варто зафіксувати у бухгалтерській довідці. Про те, як скласти бухгалтерську довідку, ми писали тут>> 

Втім, платник податку на прибуток може виконати свій обов’язок з виправлення раніше поданих декларацій за І– ІІІ квартали 2019 р., але при цьому йому слід мати на увазі, що у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов'язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку (пп. 102.1 ПКУ). Тобто з поданням уточнюючого розрахунку поновлюється трирічний строк давності  для перевірки того періоду, за який подана декларація, яка уточнюється.

Зазвичай помилки поточного року виправляють у поточній звітності. Так, усі помилки поточного року, виявлені та виправлені до складання фінансової звітності за цей рік, будуть включені до показників такої звітності, тож жодних коригувань статей звітності робити не треба. Згідно з ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік проміжну звітність складають щокварталу наростаючим підсумком з початку звітного року.

Постановою КМУ №547, яка набрала чинності з 14.07.2018 р., визначено склад проміжної фінансової звітності для підприємств, що складають фінансову звітність за П(С)БО та М(С)БО, а також тих, що складають фінансову звітність за МСФЗ. Підприємства, які мають право і застосовують для складання фінансової звітності П(С)БО 25, складають проміжну фінансову звітність із застосуванням скорочених (або спрощених) за показниками форм у складі балансу та звіту про фінансові результати.

Баланс підприємства складають станом на кінець останнього дня кварталу. Оскільки на цей момент помилки минулих кварталів поточного року вже будуть виправлені та проведені в обліку, вони будуть враховані в показниках статей балансу на цей момент, а також у складі доходів і витрат, відображених наростаючим підсумком у звіті про фінансові результати. Звичайно, в цьому разі статті балансу на початок року не коригуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»