• Посилання скопійовано

Коли визнавати дохід від експорту продукції, яка перебуває на судні в українському порту?

За договором поставки підприємство поставить продукцію нерезиденту. Згідно з договором, дата поставки - дата прибуття на термінал. Ризики переходять на терміналі, але право власності після повного оформлення експортної ВМД. 23-24 лютого 2022 р. продукцію завантажено на судно, але МД не оформили, бо закрили порт і судно донині перебуває в порту. Коли визнавати дохід та які наслідки з ПДВ?

Дата визнання доходу в бухобліку

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Саме ці умови визначають дату визнання доходу в бухобліку.

В даному випадку, якщо судно все ще перебуває в порту, слід оцінити фактичне виконання всіх цих умов, і якщо хоча б одна з них не виконується, дохід не визнається.

Зокрема, потрібно дати відповіді на такі питання:

  • якщо судно все ще перебуває в порту, то хто несе ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію: продавець чи вже покупець? Тут йдеться, зокрема, про ризики втрати чи зіпсування продукції тощо. Якщо це станеться, хто понесе ці збитки – продавець чи покупець?
  • хто здійснює управління та контроль за продукцією, що наразі перебуває на судні? Зокрема, в цьому контексті слід розглядати питання розмитнення продукції та оформлення експортної митної декларації. Якщо МД ще не оформлена, то чи здійснює продавець управління та контроль за продукцією? Хто вирішує питання щодо зберігання продукції на судні – продавець чи покупець?
  • чи є впевненість, що продукція буде передана покупцю і оплачена ним, тобто будуть отримані економічні вигоди?

Якщо відповідь на перші два питання буде «покупець», а на третє – «так», то дохід буде визнаватися на ту дату, коли всі ці відповіді будуть надані.

Тобто повинні виконуватись всі умови пп. 8 НП(С)БО 15 та покупець повинен фактично отримати всі ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію, яке складається з права володіння, користування та розпорядження продукцією.

 

Дата виникнення ПЗ з ПДВ 

Для цілей оподаткування ПДВ слід зважати на пп. 187.1 та пп. 187.11 ПКУ:

  • датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню;

б) в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

  • попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України чи ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера.

Таким чином, в даному випадку датою виникнення податкових зобов’язань, на яку слід скласти та зареєструвати податкову накладну, є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217