• Посилання скопійовано

Оплата курсів іноземної мови працівнику: додаткове благо

Компанія заплатила за працівника за навчання на курсах іноземної мови. Іноземна мова буде використовуватись в процесі роботи. Компанія - надавач послуг - платник ПДВ. Вартість навчання буде вважатись додатковим благом для працівника на суму вартості навчання, враховуючи ПДВ чи без ПДВ? Чи потрібно нарахувати ЄСВ?

Іноді на підприємствах виникає необхідність у направленні працівників на навчання, через що постає питання щодо оподаткування суми оплати такого навчання.

 

ЄСВ

Пунктом 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ визначено, що платниками ЄСВ є роботодавці. А базою для нарахування ЄСВ - є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються Законом про оплату праці, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ)

Крім того, згідно з п. 9 розд. ІI Переліку №1170 витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів відносяться до витрат, на які не нараховується ЄСВ.

Таким чином, кошти, сплачені роботодавцем за курси з вивчення іноземних мов, не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування ЄСВ. Відповідно до Додатку 1 Об’єднаної звітності вона не потрапить.

 

ПДВ

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Місце фактичного надання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів (пп. 186.2.3 ПКУ).

Отже, в даному випадку, вартість оплачених курсів, місце постачання послуг яких знаходиться на території України, є об'єктом оподаткування ПДВ. Проте, підприємство має право на ПК з ПДВ на підставі отриманої податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 165.1.21 ПКУ, до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

Зазначимо, що у 2022 році трикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання становить 19500,00 грн (6500,00 грн х 3 місяці).

Тобто, враховуючи вищезазначені вимоги, розуміємо, що звільняється від сплати ПДФО оплата за навчання працівника, яка сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів в сумі, що не перевищує 19500 грн за кожний місяць навчання.

Тож, якщо роботодавець сплатив за навчання працівника на курсах, яке триватиме, наприклад, шість місяців і більше,однією сумою, і при цьому її розмір не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати за кожен повний або неповний місяць навчання, вся ця сума також не підлягає оподаткуванню.
На підставі пп. 1.2 та 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУоплата у межах зазначеної суми витрат на навчання не включатиметься і до бази оподаткування ВЗ. 

При порушенні умов та в частині перевищення суми, визначеної пп. 165.1.21 ПКУ, кошти, сплачені роботодавцем за навчання працівника, прирівнюватиметься до додаткового блага та підлягатиме оподаткуванню ПДФО та ВЗ.

Суму сплачену за навчання, потрібно відображати в Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності за ознакою доходу "145", а суму перевищення - "126".

Таким чином, якщо мовні курси надаватимуть не спеціальні вищезазначені навчальні заклади, то вся сплачена сума підпадатиме під оподаткування ПДФО, оскільки буде явним порушенням даної умови. При цьому, вважаємо, що вся сума (в т.ч. ПДВ) сплачена за мовні курси, збільшена на натуральний коефіцієнт, потрапить до бази оподаткування ПДФО такого працівника. І в Додатку 4ДФ Об’єднаноїзвітності вся сума сплачена за курси відображатиметься за ознакою доходу "126".

Сума доходу працівника визначається з урахуванням ПДВ.

 

Податок на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУоб’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на податкові різниці у разі їх застосування.

Якщо підприємство коригує фінрезультат, звертаємо увагу на пп. 140.5.10 ПКУ. Фінрезультат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку, крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб. В даному випадку отримувач є платником ПДФО, тому фінрезультат підприємства не коригується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2913
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2912
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20241911
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202416
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024200