• Посилання скопійовано

Умови звільнення електрогенераторів від ПДВ та ввізного мита

Постановою Кабміну №1260 доповнений Перелік №224 електротоварами, але є примітка про наявність документів про відповідність, передбачені технічними регламентами, або подано повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів, щодо яких не виконані вимоги технічних регламентів. Чи можна такі товари оподатковувати ПДВ, якщо цих документів не буде?

Постанова КМУ від 09.11.2022 р. №1260 та генератори

Нагадаємо, що у 2020 році підрозділ 2 розділу ХХ ПКУ було доповнено пунктом 71, яким було звільнено від ПДВ деякі товари з метою протидії коронавірусної хвороби. Для реалізації цього звільнення Кабмін постановою від 20.03.2020 р. №224 затвердив перелік товарів, які підлягають такому звільненню. За необхідності до Переліку №224 вносилися зміни. 

Докладніше про цю пільгу ми писали тут.

Зокрема, у вересні 2022 року до Переліку №224 було внесено зміни, завдяки яким цей перелік можна застосовувати не тільки для звільнення від ПДВ, а й з метою звільнення товарів від ввізного мита. Зміни діють з 4 жовтня 2022 року, і з цієї дати Перелік № 224 застосовується і для звільнення від ПДВ згідно з  п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, так і для звільнення від ввізного мита згідно з пп. 9-15 розд. XXI МКУ. Оскільки ці дві норми приймалися з метою протидії поширенню коронавірусу, вони разом з Переліком № 224 діятимуть до останнього календарного дня місяця, в якому закінчиться оголошений КМУ коронавірусний карантин. Наразі це 31 грудня 2022 року.

Останні зміни, що внесені до Переліку №224, стосуються звільнення від ПДВ та ввізного мита електрогенераторних установок, трансформаторів та іншої електричної апаратури, а також обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води. Ці зміни діють з 11 листопада 2022 року. Які саме товари додано до Переліку № 224, читайте у нашій новині.

Чому до «коронавірусного» Переліку №224 додано товари, що необхідні для роботи під час відключення електроенергії? Скоріше за все, тому що механізм звільнення від ПДВ та мита електротоварів ідентичний механізму звільнення медичних товарів, який був запроваджений в 2020 році, який застосовується за одночасної наявності таких умов:

1. наявність спеціальної норми про звільнення певних товарів від ПДВ в ПКУ та про звільнення від мита – в МКУ;

2. наявність переліку товарів, які звільнені від ПДВ та мита;

3. наявність спеціальних умов, за яких товари з переліку звільняються від пдв та мита, і ці умови теж прописані в переліку. Зокрема, це наявність документів про відповідність.

Щодо перших двох пунктів питань немає, а ось третій вимагає додаткового пояснення.

 

Умови звільнення електротоварів від ПДВ 

Звільнення електротоварів від ПДВ стосується всіх СГ, які проводять оподатковувані операції з ними, воно застосовується незалежно від того, хто продає, виробляє, придбаває чи ввозить в Україну звільнені товари. Постачальником (виробником, імпортером) може бути будь-який суб’єкт господарювання: і юрособа, і фізособа.

Звільнення електротоварів за Переліком №224 і застосовується до імпортних товарів, і до товарів, вироблених в Україні незалежно від дати їх виробництва чи імпорту на всіх етапах їх постачання.

Але обов’язково повинна виконуватись третя частина механізму звільнення. 

По-перше, у примітці 1 до Переліку №224 зазначено, що коди УКТ ЗЕД наведено в ньому довідково. Основною підставою для звільнення від ПДВ є відповідність товару назві товару, зазначеній у Переліку.

По-друге, повинна виконуватись друга спеціальна умова у виносці «*» до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари...» Переліку № 224. Електротовари звільняються від ПДВ тільки за наявності:

  • документів про відповідність, передбачених технічними регламентами, дія яких поширюється на такі товари, та знаку відповідності, нанесеного на товар, — якщо товари таким техрегламентам відповідають,

або

  • повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів — якщо умови техрегламентів не виконані.

За отриманням таких документів потрібно звертатись до Міністерства енергетики. 

Якщо виконуються всі умови для звільнення (в тому числі є документи про відповідність або повідомлення Міненерго), то відмовитися від пільги з ПДВ не можна. Платник ПДВ зобов’язаний застосовувати цю пільгу – див. пп. 30.4 ПКУ.

А якщо умови для звільнення електротоварів не виконуються (не відповідає назва товару або немає документів про відповідність чи повідомлення Міненерго), то звільнення не працює, і пільга з ПДВ не застосовується. В цьому випадку електротовари розглядаються як такі, на які пільга не поширюється, оподаткування ПДВ здійснюється за загальними правилами.

Зважаючи на те, що наразі немає роз’яснень ані від податківців, ані від Міненерго, ми можемо робити такі висновки тільки на основі тексту самого Переліку №224.

Надалі розповімо про особливості застосування пільги з ПДВ, якщо платник виконав всі вищезгадані умови.

При продажу електротоварів з пільгою не нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Якщо такі товари були ввезені чи придбані до 11.11.2022 р. з ПДВ, а продані після цієї дати, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються, а право на податковий кредит зберігається.

Так само не застосовуються і номри ст. 199 ПКУ щодо пропорційного коригування податкового кредиту. 

Якщо платник помилково продав звільнений товар з ПДВ і склав податкову накладну, така ПН не дасть право покупцю на податковий кредит, адже продавець не повинен був нараховувати ПДВ.  

Потрібно буде відкоригувати надміру нарахований ПДВ шляхом складання РК, і скласти нову ПН вже на звільнену операцію з одночасним поверненням коштів покупцеві або їх заліком у рахунок майбутніх постачань. Якщо товари продані неплатникам ПДВ, зважаючи на неможливість повернення грошових коштів, нарахований ПДВ не коригується.

Звільнення від ввізного мита здійснюється аналогічно звільненню від ПДВ. Митне оформлення товарів, звільнених від ввізного мита, здійснюється першочергово. Плата за виконання митних формальностей щодо таких товарів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, не справляється (п. 9-15 розд. XXI МКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024221
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427