• Посилання скопійовано

Розподіл ПДВ за ст. 199 ПКУ

ТОВ придбаває товари для виробництва бронежилетів як з ПДВ, так і без ПДВ. Бронежилети (код УКТ ЗЕД 6211 43 90 00) продає як військовим формуванням (звільнено від ПДВ – п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ), так і іншим покупцям (оподатковується ПДВ). Як нараховувати компенсуюче ПДВ, виписувати зведену ПН, відображати в декларації з ПДВ?

Компенсуюче ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ

Якщо придбані з ПДВ товари, послуги, необоротні активи використовуються в частково в неоподатковуваних операціях, то згідно з п. 199.1 ПКУ потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену ПН в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

База оподаткування визначається за п. 189.1 ПКУ: за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

Тобто, якщо ТОВ придбало з ПДВ, приміром, тканину, використало її на виробництво бронежилетів, які продаватимуться як з ПДВ, так і без ПДВ (звільнення), на вартість такої тканини потрібно буде нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ. Тому що вона частково використана для оподатковуваних операцій, а частково для неоподатковуваних (звільнених) операцій.

 

Як визначити частку

Якщо минулого року ТОВ здійснювало неоподатковувані операції, то воно в поточному році користується часткою, визначеною за наслідками минулого року (див. п. 199.2 ПКУ).

Така частка розраховується в графі 7 рядку 1 таблиці 1 додатку 6 до декларації з ПДВ за січень поточного року (2022). Надалі визначена таким чином частка застосовується протягом поточного року.
Причому в наступних деклараціях протягом року таблиця 1 додатку 6 до декларації більше не заповнюється (окрім останнього місяця року, про що скажемо далі).

Якщо минулого року ТОВ не здійснювало неоподатковуваних операцій і вперше починає їх здійснювати в поточному році, частку визначають за місяць, в якому почалися такі операції (п. 199.3 ПКУ).

Наприклад, якщо ТОВ вперше почало постачати бронежилети в травні 2022 р., то такий розрахунок частки слід робити в декларації з ПДВ травня 2022 р.

Така частка розраховується в графі 7 рядку 2 таблиці 1 додатку 6 до декларації з ПДВ за січень поточного року (2022). Надалі визначена таким чином частка застосовується протягом поточного року.
Причому в наступних деклараціях протягом року таблиця 1 додатку 6 до декларації більше не заповнюється (окрім останнього місяця року, про що скажемо далі).

В шапці таблиці 1 наведено особливості розрахунку частки – показники яких рядків декларації потрібно включати в розрахунок.

Наприклад, якщо для виробництва проданих (як з ПДВ, так і без ПДВ) у травні 2022 р. бронежилетів використано придбаних з ПДВ товарів, послуг (наприклад, комунальні послуги, оренда травня тощо) на суму 100 000 грн., окрім того ПДВ 20 000 грн., а частка неоподатковуваних операцій складає 70%, то компенсуюче ПЗ з ПДВ слід буде нарахувати на базу оподаткування 70 000 грн. (100 000 х 70%), ПЗ з ПДВ – 14 000 грн. (70 000 х 20%).

 

Як скласти зведену ПН

Про особливості складання зведеної ПН можна прочитати тут, тут.

У разі нарахування ПЗ відповідно до п. 199.1 ПКУ у графі «Зведена податкова накладна» зазначається код ознаки – «2».

У графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) ставиться помітка «Х» і тип причини «09» (складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість).

Таку зведену ПН слід зареєструвати в ЄРПН протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, в якому вони були складені (п. 201.10 ПКУ). 

 

Відображення в декларації з ПДВ

Компенсуюче ПЗ з ПДВ, нараховане згідно з п. 199.1 ПКУ і підтверджене зведеними ПН, відображається в рядку 4.1 (ставка 20%), 4.2 (7%) чи 4.3  (14%).

Якщо на дату подання декларації з ПДВ зведені ПН не зареєстровані, показники за такими ПН відображаються в розділі «За операціями відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199  розділу V Кодексу:» таблиці 1.1 додатку 1 до декларації.

Окрім того, ТОВ заповнює таблицю 2 додатку 5 до декларації з ПДВ, в якій зазначає суму отриманих податкових пільг у зв’язку із здійсненням звільнених від оподаткування операцій.

Про особливості заповнення цього додатку можна почитати тут, тут.

 

Перерахунок частки за наслідками року

За підсумками календарного року потрібно зробити перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (див. п. 199.4 ПКУ).

Перерахунок частки роблять в рядку 3.1 таблиці 1 додатку 6 декларації з ПДВ за грудень поточного року.

Виходячи з перерахованої частки здійснюють коригування всіх зведених ПН, які складалися протягом року на підставі попередньо визначеної частки. Складають РК до таких ПН і реєструють в ЄРПН. Дані цих ПН і РК наводять в таблиці 2 додатку 6.

Про особливості складання таких РК можна почитати тут.

Результати коригувань, відображених в таблиці 2 додатку 6 відображають у рядках 4.1 (4.1.1), 4.2 (4.2.1) та/або 4.3 (4.3.1) декларації.

 

Читайте також:

Особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427