• Посилання скопійовано

Продаж добудови: що з ПДВ?

Підприємство придбало незавершене будівництво житлового будинку, власним коштом добудувало, зареєструвало на себе право власності і надалі планує продати разом із земельною ділянкою, на якій воно розташоване. Як нараховується ПДВ при продажу?

Звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 197.1.14 ПКУ

Звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом (пп. 197.1.14 ПКУ).

Тобто, якщо це перше постачання, воно оподатковується ПДВ в загальному порядку. Якщо це друге, третє і далі постачання, воно звільняється від оподаткування ПДВ.

У цьому підпункті перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

  • першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за кошти виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за кошти замовника;
  • перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за кошти виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за кошти замовника.

Якщо підприємство залучало до будівництва сторонніх підрядників, то при постачанні власних послуг такі підрядники нараховували ПДВ. Це й було перше постачання. Відтак при подальшому постачанні житлового будинку буде діяти пільга зі звільнення від оподаткування, як при другому постачанні.

Якщо підприємство будувало власними силами, при продажу житлового будинку такий продаж буде першим постачанням. Отже, потрібно буде нараховувати ПДВ в загальному порядку.

 

ПДВ при продажу житлового будинку разом із земельною ділянкою

Згідно з пп. 197.1.21 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абзацу першого пп. 197.1.13 ПКУ).

Таким чином, якщо земля і будинок на ній продаються за окремими договорами, то такі операції з точки зору оподаткування ПДВ розглядаються окремо. Продаж землі звільняється від оподаткування за пп. 197.1.21 ПКУ, а продаж житлового фонду може звільнятися від оподаткування за пп. 197.1.14 ПКУ, якщо це не перше постачання, або оподатковуватися ПДВ в загальному порядку, якщо це перше постачання.

 

База оподаткування ПДВ

Відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування – договірна вартість. При цьому база оподаткування операцій постачання самостійно виготовлених товарів не може бути нижче звичайних цін.

Звичайна ціна – це договірна ціна, якщо інше не визначено ПКУ (див. пп. 14.1.71 ПКУ). Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Податкова неодноразово консультувала, що при визначенні звичайної ціни потрібно орієнтуватися на їх ринкову ціну, визначену за пп. 14.1.219 ПКУ, тобто, ціну, за якою товари продаються на ринку ідентичних товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних умовах (див., приміром, ІПК ДПСУ від 04.02.2022 р. № 306/ІПК/99-00-21-03-02-06). Причому при визначенні бази оподаткування ПДВ самостійно виготовленої продукції розмір її собівартості не враховується (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 27.07.2021 р. № 2910/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Таким чином, базою оподаткування буде договірна вартість продажу. Але якщо вона виявиться нижчою за ринкові ціни, з позиції податкової, потрібно буде донараховувати ПЗ з ПДВ, складаючи окрему ПН, на різницю між ринковою і договірною вартістю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217