• Посилання скопійовано

Співставлення даних видаткової накладної та ТТН-ліс

Підприємство – неплатник ПДВ на єдиному податку займається чисткою та продажем деревини. Помилково в ТТН-ліс було нараховано суму ПДВ та відправлено на загальний сервер ДП "Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр". Чи можна сформувати видаткові накладні на реалізацію лісопродукції без ПДВ? Чи обов’язково повинні збігатися суми у ТТН-ліс та у видатковій накладній?

Відповідно до ст. 4 Закону №2860-IV обсяг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених не повинен перевищувати 25 мільйонів кубічних метрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у попередньому році.

Моніторинг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, а також контроль за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, встановленого цією статтею, здійснюються Держлісагентством згідно з Порядком №1142.

Пунктом 6 Порядку №1142 визначено, що електронний облік деревини ведеться лісокористувачами відповідно до Інструкції з ведення електронного обліку деревини затвердженої наказом Міндовкілля №621, яка набрала чинності з 29.10.2021 р.

Згідно з цією Інструкцією №621 під час перевезення деревини автомобільним транспортом та її реалізації слід застосовувати електронну ТТН-ліс за формою ЕО-6 – Додаток 6 до Інструкції.

Згідно з п. 3 Інструкції №621, основними завданнями електронного обліку деревини є:

  • своєчасне та достовірне відображення інформації про рух деревини;
  • моніторинг використання лісових ресурсів;
  • підтвердження походження, заготівлі та реалізації лісоматеріалів необроблених, запобігання їх нелегальному обігу;
  • систематизація та узагальнення інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини лісокористувачами.

Рух деревини та облік її реалізації здійснюється на підставі ТТН-ліс:

  • вивезення деревини із місць заготівлі на склади лісокористувача (нижні, проміжні склади, цехи переробки та інші підрозділи) власним чи найманим транспортом здійснюється на підставі ТТН-ліс, сформованої в КПК;
  • переміщення деревини між складами підрозділу лісокористувача, де одна і та ж відповідальна особа, здійснюється на підставі ТТН-ліс;
  • облік реалізації деревини здійснюється за допомогою КПК шляхом створення ТТН-ліс.

З вищенаведених норм і положень випливає, що ТТН-ліс використовується для обліку фізичного руху деревини та обліку обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у кубічних метрах. При цьому вартість лісоматеріалів та сума ПДВ не береться до уваги.

Право на нарахування ПДВ і складання податкової накладної мають тільки зареєстровані платники ПДВ – п. 201.8 ПКУ.

Для платника єдиного податку, зокрема, ІІІ групи і неплатника ПДВ, податкового обліку як такого не існує. Він нараховує єдиний податок на суми виручки, отриманої в грошовій формі на рахунок та в касу. Оскільки неплатник ПДВ не має права нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ, то він може складати видаткові накладні тільки без ПДВ. Наявність або відсутність ТТН-ліс не впливає на бухгалтерський облік реалізації продукції та на обчислення єдиного податку.

Тож у ТТН-ліс повинен бути правильно відображений обсяг лісоматеріалів у метрах кубічних для цілей контролю цього обсягу, а у видатковій накладній повинні бути правильно відображені показники, необхідні для бухгалтерського обліку відповідної господарської операції:

  • кількість товару;
  • ціна та вартість товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243241
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024220