• Посилання скопійовано

ПДВ та бухоблік при продажу квартир ЖБК своїм членам

Житлово-будівельний кооператив (ЖБК), який приймав пайові внески, у 2022 р. планує здачу будинку і продаж в один місяць всіх квартир. Який має бути облік і яким має бути перехід на ПДВ?

Бухгалтерський облік

Господарські операції отримання внесків від пайовиків, здійснення будівництва будинку і передача квартир пайовикам можуть відображатися такими проведеннями:

  • Дт 311 Кт 402 – отримані пайові внески на рахунок ЖБК;
  • Дт 371 Кт 311 – перераховано передоплату підряднику за виконання будівельних робіт;
  • Дт 151 Кт 631 – отримані від підрядника виконані будівельні роботи за актом приймання-передачі;
  • Дт 631 Кт 371 – зараховано заборгованість між передоплатою та отриманими роботами;
  • Дт 402 Кт 151 – передано квартири пайовикам.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання. До першого постачання житла відноситься в тому числі:

  1. перша передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або
  2. постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника.

В розглядуваній ситуації за рахунок замовника (ЖБК) підрядник постачає послуги із спорудження житла. Тому перше постачання виникає на етапі виконання будівельних робіт підрядником. Таким чином, підрядник в загальному порядку нараховує ПДВ за ставкою 20%, складає ПН. А вже постачання ЖБК квартир своїм членам є звільненою від оподаткування операцією, бо воно вже не є першим постачанням житла.

Таку саму точку зору читаємо, приміром, в ІПК ДФС від 11.09.2018 р. № 3931/ІПК/13-01-12-01-10, в ІПК ДПСУ від 15.11.2019 р. № 1335/6/99-00-07-03-02-15/ІПК. Тому якщо ЖБК на момент постачання квартир є платником ПДВ, він не нараховує ПДВ, оскільки такі операції звільнені від оподаткування ПДВ.

Якщо ЖБК вже зареєстрований плтаником ПДВ, то він зобов’язаний скласти ПН на звільнені операції, і зареєструвати в ЄРПН. Причому він повинен нарахувати компенсуюче ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ на товари, послуги, необоротні активи, які придбані з ПДВ і використані в операціях, що звільнені від оподаткування. В першу чергу це стосується отриманих від підрядника будівельних роботах, якщо підрядник нараховував ПДВ. Окрім того, нараховується компенсуюче ПДВ за ст. 199 ПКУ на товари, послуги, необоротні активи, які придбані з ПДВ і які частково використовуються у звільнених операціях.

Якщо ж на момент постачання ЖБК не зареєстрований платником ПДВ, і продаж квартир буде здійснено в один місяць, обсяг продажу таких квартир формує обсяг постачання, який порівнюється з граничним обсягом постачання 1 млн грн. У разі перевищення такого обсягу згідно з пп. 181.1 ПКУ ЖБК зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ. Але така обов’язкова реєстрація буде здійснена тільки наступного місяця після місяця, в якому квартири будуть продані. Тому така реєстрація вже не вплине на операції постачання квартир, які відбулися раніше дати реєстрації ЖБК платником ПДВ. Тобто, на той момент, коли квартири постачатимуться ЖБК, який ще не зареєстрований платником ПДВ, складати ПН не потрібно.

Про особливості обов’язкової реєстрації платником ПДВ можна почитати, приміром, тут та тут.

 

Податок на прибуток

Якщо ЖБК є платником податку на прибуток, то його об’єкт оподаткування визначається в загальному порядку, як фінрезультат до оподаткування, відкоригований на податкові різниці, згідно з пп. 134.1.1 ПКУ.

Вище на бухгалтерських проводках ми показали, що господарські операції отримання внесків від членів ЖБК, будівництва будинку і передачі квартир на фінрезультат до оподаткування не впливає. Податкових різниць для такої ситуації ПКУ також не встановлює (див. ІПК ДФСУ від 08.09.2017 р. №1872/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242741
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024209