• Посилання скопійовано

Продаж авто через комісіонера: облік розрахунків та ПДВ

Підприємство реалізовує вживане авто через договір комісії фізичній особі. Комісіонер – юридична особа. Як відображаються розрахунки за авто та як нараховувати ПЗ з ПДВ?

ПДВ

Згідно з пп. «а» та «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

В свою чергу, як передбачено п. 14.1.191 ПКУ постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. А у пп. «е» уточнено, що постачанням товарів також вважається передача товарів згідно з договором, за яким сплачується комісія (винагорода) за продаж чи купівлю.

Таким чином, передача авто комітентом комісіонеру є об’єктом оподаткування ПДВ. База оподаткування в такому випадку є вартість постачання такого авто, визначена згідно зі ст. 188 ПКУ. Дату збільшення податкових зобов’язань з ПДВ і податкового кредиту комітент і комісіонер визначають згідно зі ст. 187, 198 ПКУ, тобто у загальному порядку за правилом «першої події».

Отже, при передачі автомобіля комісіонеру, комітент, якщо він є платником ПДВ, складає ПН на нього (якщо він також є платником ПДВ). Якщо ж комісіонер не є платником ПДВ, то ПН комітентом складається за правилами як на неплатника ПДВ. В свою чергу, комісіонер, якщо він є платником ПДВ, включає суму ПДВ за такою ПН до свого ПК, а при подальшому постачанні авто фізособі складає ПН на неплатника ПДВ. Варто звернути увагу, що навіть якщо комісіонер утримує винагороду з отриманої від покупця-фізособи оплати, то ПН він має складати на повну договірну вартість такого авто.

Крім того, комісіонер складає ПН на вартість своїх послуг у розмірі комісійної винагороди на ім’я комітента, якщо той є платником ПДВ. Комітент в свою чергу включає суму ПДВ за такою ПН до складу свого податкового кредиту.

Зауважимо, що у разі укладання договору комісії на продаж авто, зазначений вище порядок застосовується не залежно від того як покупець буде здійснювати оплату – як комісіонеру, так і напряму комітенту.

 

Податок на прибуток

Положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці по операції з продажу транспортного засобу фізичній особі згідно з договором комісії, укладеного між комітентом та комісіонером. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

При цьому, у комітента при продажу авто, якщо він коригує фінрезультат до оподаткування, виникають загальні податкові різниці при продажу ОЗ, зокрема:

• за пп. 138.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів та/або нематеріальних активів, визначеної відповідно до НП(с)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта;

• за пп. 138.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів та/або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта.

Якщо комітент не застосовує податкові різниці, то продаж автомобіля впливає на фінрезультат виключно за правилами бухгалтерського обліку.

 

Бухгалтерський облік

Як визначено ст. 1018 ЦКУ, майно, придбане комісіонером за рахунок комітента, є власністю саме комітента. Аналогічна ситуація і з договором комісії на продажу – право власності на майно, яке передається комісіонеру залишається у комітента. Тому, дата виникнення доходу в бухгалтерському обліку у комітента буде відрізнятись від дати виникнення ПЗ з ПДВ (оскільки порядок обліку ПДВ визначено відповідним розділом у ПКУ).

Оскільки, право власності на майно передане комісіонеру залишається у комітента, то при такій передачі в обліку відображаються наступні записи:

  • Дт 283 Кт 286 та Дт 643 Кт 641 – у комітента;
  • Дт 024 «Товари, прийняті на комісію» - у комісіонера.

Таким чином, на дату передачу товару комісіонеру на продаж у комітента хоч і нараховуються ПЗ з ПДВ, однак доходу та витрат не виникає – вони нараховуються при здійснені продажу товару комісіонером. В обліку комітента безпосередній продаж авто комісіонером відображається наступними записами:

  • Дт 377 Кт 712 – відображено дохід від продажу авто;
  • Дт 712 Кт 643 – ПЗ з ПДВ;
  • Дт 902 Кт 283 – визнано витрати від списання балансової вартості авто;
  • Дт 93 Кт 685 – відображено витрати у розмірі комісійної винагороди комісіонера.

Якщо комітент оплачує комісійну винагороду окремо, то подальші розрахунки з комісіонером відображаються записами:

  • Дт 311 Кт 377 – отримано від комісіонера виручку від продажу авто;
  • Дт 685 Кт 311 – сплачено комісійну винагороду.

Якщо ж комісіонер утримує суму своєї винагороди з суми отриманої за продаж товару, то в обліку у комітента здійснюється взаємозалік:

  • Дт 685 Кт 377 – взаємозалік на суму комісійної винагороди;
  • Дт 311 Кт 377 – отримано оплату від комісіонера за вирахунком суми утриманої комісії.

У комісіонера ж в обліку, отримані як оплата за авто кошти доходом не визнається, як і не визнається витратами балансова вартість реалізованого товару. Сума комісійної винагороди відображається записом Дт 685 Кт 703, а собівартість таких комісійних послуг накопичується за дебетом субрахунку 903.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242421
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208