• Посилання скопійовано

Відображення в декларації РК до незареєстрованої ПН

Підприємство 20.09.21 р. здійснило постачальнику передоплату, але постачальник зареєстрував ПН тільки 05.11.21 р. Але 29.10.21 р. підприємство повернуло передоплату. РК до ПН направлено податковій 05.11.21 р., але його реєстрацію податковою зупинено. Як підприємству зазначені ПН і РК потрібно відображати в декларації?

Щодо ПН

Відповідно до пп. 198.6 ПКУ, якщо ПН зареєстровані з порушенням строку реєстрації, їх можна включити до декларації за період реєстрації, або пізніше, протягом 1095 календарних днів з дати складення.

Тобто, в розглядуваній ситуації ПН від 20.09.21 р., зареєстровану 05.11.21 р. можна включити в декларацію за листопад 2021 р. Або в декларацію з ПДВ наступних періодів, протягом 1095 календарних днів з дати складення.

 

Щодо РК

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН.

Якщо читати цю норму бувально, то коригувати потрібно тільки відображений ПК.

А якщо ПК не відображено, то що тоді коригувати?

Дивимося далі.

Відповідно до п. «б» пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то отримувач відповідно зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив ПК у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Тобто, покупець повинен відкоригувати ПК у тому періоді, коли було повернення передоплати, але тільки за умови, що він відобразив ПК. Якщо покупець не відображав ПК, підстав для коригування ПК немає.

Адже, як ми вище зазначили, відкоригувати можна тільки той ПК, який відображено. Якщо не відображено, то й коригувати нічого.

Таку саму відповідь податкової читаємо на питання в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Чи потрібно покупцю зменшувати податковий кредит за операцією з повернення коштів/товарів за умови, що реєстрацію податкової накладної на операцію з постачання товарів (отримання попередньої оплати) було зупинено, та суму ПДВ за такою операцією не віднесено до податкового кредиту?».

Податкова відповідає, що якщо платник податку не сформував податковий кредит, у зв’язку із зупиненням реєстрації податкової накладної, то при поверненні коштів/товарів у нього не має підстав для зменшення податкового кредиту.

Але, на наш погляд, якщо право на ПК у покупця з’явилося в листопаді 2021 р., і він скористається цим правом, то і відкоригувати ПК також потрібно у листопаді.

 ***

Читайте також: ПДВ: розшифровка сум та коригувань ПК: «7 хвилин» зі Сергієм Дробоття

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243191
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216