• Посилання скопійовано

Ознаки безумовної реєстрації ПН/РК

Що мається на увазі у пп. 3 п. 3 Порядку №1165 про критерії безумовності реєстрації? Обсяг - 1 млн грн за 12 місяців визначати за субрахунком 6432 "Податкові зобов’язання" чи за Кт 315 "Спеціальні рахунки в національніій валюті"?

Ознаками безумовної реєстрації ПН/РК є:

1) ПН, яка не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та/або складена за операцією, що є звільненою від оподаткування;

2) Обсяг постачання, зазначений платником податку в ПН/РК (крім РК, поданих на реєстрацію у місяці, іншому ніж місяць, в якому вони складені), зареєстрованих у Реєстрі в поточному місяці, з урахуванням поданої на реєстрацію в Реєстрі ПН/РК, становить менше 500 тис. грн за умови, якщо:

  • обсяг постачання товарів/послуг, зазначений у них у поточному місяці за операціями з одним отримувачем-платником податку, не перевищує 50 тис. грн;
  • сума ПДВ з вироблених в Україні товарів, робіт, послуг, сплачена у попередньому місяці, становить більше 20 тис. грн;
  • керівник – посадова особа такого платника податку є особою, яка займає аналогічну посаду не більше ніж у 3 (включно) платників податку.

3) Одночасно з цим мають виконуються умови, передбачені пп. 3 п. 3 Порядку №1165:

  • загальна сума ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію в Реєстрі, становить більше 1 млн грн;
  • значення показників D > 0,05, P < Pм х 1,4 (при розрахунку показника D не враховуються митні платежі).

4) У ПН/РК відображена операція з кодом товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодом послуги згідно з ДКПП, які враховані відповідно до таблиці даних платника ПДВ.

Детальніше про це ми писали тут та роз’яснює ДФС в Івано-Франківській області.

Тобто пп. 3 п. 3 Порядку №1165 передбачено одну з ознак критеріїв безумовної реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

Тож, якщо за результатами перевірки визначено, що ПН/РК відповідають хоча б одній із вищезазначених ознак безумовної реєстрації, то реєстрація ПН/РК не зупиняється.

Проте, якщо подані платником ПН/РК на реєстрацію не відповідають жодній з ознак безумовної реєстрації, то платник перевіряється на відповідність критеріям ризиковості платника податку, ризиковості здійснення операцій, а також показникам, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті» призначений для обліку коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ, відкритому платнику податку в Казначействі, а також на інших спеціальних рахунках, відкритих у банку та/або органі Казначейства відповідно до законодавства, тощо. З кредиту цього рахунка списуються кошти, які були списані з рахунка в СЕА ПДВ в рахунок сплати податкових зобов’язань з ПДВ, визначених у рядку 18 декларації з ПДВ.

На дату подання декларації з ПДВ значення рядка 18 декларації відображається в Кабінеті платника, розділ «СЕА ПДВ», підрозділ «Реєстр операцій», вид операції «2-й ліміт» - Задекларовані до сплати податкові зобов’язання».

На дату сплати податкових зобов’язань з ПДВ (тобто на дату останнього строку сплати ПДВ за звітний місяць) сума списання задекларованих зобов’язань з рахунку СЕА ПДВ до бюджету відображається у розділі Кабінету платника «Стан розрахунків з бюджетом» з ПДВ, код операції 242. При цьому сума такого списання не може бути більше залишку коштів на рахунку в систему СЕА ПДВ. Таке списання відображається в бухобліку платника записом: Дт 641/ПДВ Кт 315, і саме ця сума враховується при визначенні критерію пп. 3 п. 3 Порядку №1165 – яка сума ПДВ була фактично списана з рахунку СЕА ПДВ за останні 12 календарних місяців.

На субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» ведеться облік суми ПДВ, визначеної, виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню).

На субрахунку 643 виділяється, зокрема, субрахунок 6432 «Податкові зобов’язання відкладені» – для обліку відкладених податкових наслідків у вигляді нарахування або зменшення податкових зобов’язань з ПДВ. Залишок за субрахунком 6432 вказує на те, що відбулося постачання товарів у звітному періоді, за якими не складені ПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    Сьогодні 11:1196
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202424
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024601
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202464
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241471