• Посилання скопійовано

Надання послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?

Медцентру, який має ліцензію на надання медпослуг та звільнений від сплати ПДВ, постачальник надав послуги (лабораторні дослідження - аналізи) з ПДВ (20%). За ці послуги медцентр перевиставляє рахунок пацієнту (замовнику). Чи має медцентр нараховувати ПЗ з ПДВ 20% з вартості даних послуг (лабораторних досліджень - аналізів)?

Відповідно до пп. 197.1.5 ПКУ, звільняються від оподаткування операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, наведених в пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ.

В пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ немає послуг лабораторних досліджень (аналізів). Діяльність медичних лабораторій відноситься до коду 86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я» КВЕД-2010.

Послуги медичних лабораторій мають код 86.90.15-00.00 (розділу 86 «Послуги у сфері охорони здоров’я») ДКПП.

Таким чином, на наш погляд, медичні лабораторні дослідження відносяться до медичних послуг.

Поряд з цим, на думку податкової (див., приміром, ІПК ДПСУ від 15.12.2020 р. №5202/ІПК/99-00-05-06-02-06 тощо), з питання правомірності віднесення відповідних послуг до категорії послуг з охорони здоров’я доречно звернутися до МОЗ як головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, зокрема здійснює нормативно-правове регулювання у сфері охорони здоров'я.

Отже, як ми зазначили вище, на наш погляд, медичні лабораторні дослідження відносяться до медичних послуг, в пп. «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ їх немає, а тому, на наш погляд, постачання таких послуг медцентром, який має відповідну ліцензію, звільняється від оподаткування ПДВ.

Подібні консультації дає і податкова, але з певними нюансами.

Наприклад, дивимося ІПК ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 10.06.2021 р. № 2353/ІПК/04-06-18-03-15:

  • послуги з проведення лабораторних досліджень за зверненнями громадян чи за договорами з підприємствами, працівниками яких вони є, не перераховані в підпунктах «а» - «о» пп. 197.1.5 ПКУ, а тому операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ (те самі, приміром, в ІПК ГУ ДПС у Рівненській області від 14.01.2021 р. № 152/ІПК/17-00-04-01-06, ІПК ДПСУ від 01.06.2021 р. № 2184/ІПК/99-00-21-03-02-06 тощо);
  • якщо послуги з проведення лабораторних досліджень при проведенні медичних оглядів є складовою частиною послуги з проведення медичного огляду, то такі лабораторні дослідження не визнаються як окрема послуга, та питання застосування пільги з оподаткування розглядається стосовно послуги з проведення медичних оглядів в цілому.

Тобто, на думку податкової, звільнення від ПДВ діє тільки, якщо постачаються послуги лабораторних досліджень. А якщо лабораторні дослідження є складовою інших медпослуг, вони фактично входять до собівартості таких медпослуг і питання оподаткування вирішується на рівні таких медпослуг.

Наприклад, в пп. «в» пп. 197.1.5 ПКУ наведено таку медичну послугу, як проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров'я на прохання громадян.

Тобто, якщо медцентр надає громадянину послугу профілактичного медогляду, а лабораторні дослідження є складовою такої послуги, постачання послуги профілактичного медогляду оподатковується ПДВ в загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242541
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208