• Посилання скопійовано

Продаж ОЗ за чистою вартістю реалізації: що з ПДВ?

23.06.2021 р. підприємство отримало оцінку нерухомого майна, яка менша за балансову вартість, і перевело ОЗ до складу НА, утриманих для продажу за найменшою із двох оцінок - за чистою вартістю реалізації. 05.07.2021 р. ОЗ продано за чистою вартістю реалізації. Чи можна переводити актив і робити переоцінку після дати балансу? Яка буде база для оподаткування ПДВ: залишкова балансова вартість або чиста вартість реалізації?

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ, база оподаткування ПДВ операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Згідно з п. 4 НП(С)БО 7, залишкова вартість - це різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу і сумою його накопиченої амортизації (зносу).

Далі, відповідно до п. 6 розділу ІІ НП(С)БО 27, необоротні активи, група вибуття, які визнані утримуваними для продажу, припиняють визнаватися у складі необоротних активів. На необоротні активи, утримувані для продажу, у т.ч. необоротні активи, що входять до групи вибуття, амортизація не нараховується. 

Як зазначено у п. 9 розділу ІІ НП(С)БО 27, необоротні активи та група вибуття, утримувані для продажу, відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності на дату балансу за найменшою з двох величин - балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. Якщо чиста вартість реалізації ОЗ менше, ніж балансова вартість, то різниця між ними списується на витрати підприємства.

Таким чином, до складу витрат підприємства потрапляє раніше нарахована амортизація ОЗ (що була нарахована до переведення такого ОЗ до складу активів, утримуваних для продажу) та різниця між балансовою вартістю і чистою вартістю реалізації.

На нашу думку, в даному випадку чиста вартість реалізації ОЗ, яка не була списана до витрат, як раз і буде відповідати його залишковій вартості – тобто первісній вартості з урахуванням уцінки до чистої вартості реалізації та за мінусом нарахованої амортизації. Відповідно, чиста вартість реалізації ОЗ буде в цьому випадку мінімальною базою оподаткування ПДВ.

Проте для впевненості у тому, як поставляться податківці до цієї ситуації, радимо отримати від них власну ІПК з цього питання.

Переведення ОЗ до активів, утримуваних для продажу, а відтак, і його оцінку за чистою вартістю реалізації слід робити тоді, коли щодо такого ОЗ задовольняються  умови,  наведені в п. 1 розділу ІІ НП(С)БО 27. Це може статися і після дати балансу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2915
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2913
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242391
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207