• Посилання скопійовано

Повернення нестачі товару: як складати ПН та РК?

Між покупцем і постачальником відбувається ритмічне постачання товару. При кожному постачанні може бути нестача або надлишок товару і це фіксується в акті. Первинні документи надходять до постачальника пізніше дати їх складання. Постачальник не складає РК на такі розбіжності, а врегульовує цю кількість у наступних постачаннях. Як налагодити документообіг в даному випадку, щоб не було порушень?

Повернення постачальнику надлишку товарів

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

А саме, відповідно до пп. 201.1 ПКУ, податкова накладна складається на дату виникнення податкових зобов’язань. Тому й РК при поверненні товару повинен складатися на дату зміни номенклатури постачання – тобто на дату повернення надлишку.

Такий розрахунок коригування на повернення товару, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг, оскільки передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Отже, РК при поверненні постачальнику надлишку товарів повинен складатись постачальником на дату складання акту повернення товару. Якщо цього не робиться, то показники податкової накладної не відповідатимуть показникам первинних документів – більш докладно про це у наступному розділі.

 

Оформлення нестачі товарів

За умовами запитання нестача товарів також оформлюється актом. Це означає, що фактично товар не був поставлений, хоча він є у видатковій та податковий накладних, але до видаткової накладної додається акт нестачі, що і є документальним підтвердженням фактичної кількості потавленого товару. Якщо податкова накладна буде складена без врахування нестачі товару, то вона не буде відповідати первинним документам – видатковій накладній та акту нестачі.

Податківці не допускають такої невідповідності і вимагають повного співпадіння інформації у первинних документах та у податковій накладній – див. тут.

А якщо у ПН буде неспівпадіння у кількості номенклатури порівняно з видатковою накладною і актом, то податківці не визнають право покупця на податковий кредит за такою ПН.

Отже, така практика, яка описана у запитанні, є неприйнятною для покупця, оскільки він втрачає право на податковий кредит на всю суму неправильних податкових накладних.

Також у постачальника є ризик невизнання податківцями тих ПН, що складені без врахування вірної номенклатури – вони можуть говорити, що правильно ПН взагалі ним не реєструвалися і накласти відповідні штрафи (ст. 120-1 ПКУ).

 

Як виправити ситуацію

1 варіант. Потрібно налагодити документообіг між покупцем та постачальником таким чином, щоб саме на дату складання акту повернення або нестачі товарів складався РК до податкової накладної, яка складена до відповідної видаткової накладної, до якої складено акт. Можливо, варто розглянути електронний документообіг між сторонами, щоб документи надходили своєчасно. Практика, що описана у запитанні, є неприйнятною як для покупця (він втрачає податковий кредит з ПДВ), так і для постачальника (він може отримати санкції від перевіряючих за неправильне формування податкових накладних, якщо перевіряючі не визнають податкові накладні взагалі і будуть вважати, що правильні податкові накладні на ці продажі не зареєстровані).

2 варіант. Можна застосовувати практику складання зведених ПН, якщо постачання є ритмічними. У цьому разі можна складати зведену ПН не рідше ніж раз на місяць і врахувати в ній всі відхилення від фактичних постачань за той період, за який складається ПН. Більш докладно ми писали про зведені ПН у матеріалах:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024291
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202440
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202470
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427