• Посилання скопійовано

Оплата грантовими коштами: що з ПК?

Підприємство - платник ПДВ отримало грантові кошти на проведення заходу. За кошти придбало товари, послуги, за якими відобразило ПК. Чи потрібно відображати компенсуючий ПДВ за пп. 198.5 ПКУ? Як в бухобліку відображати цільове фінансування в частині ПК?

Щодо відображення ПК при сплаті за рахунок коштів гранту

По-перше, такі кошти надходять у власність підприємства. Тому якщо надалі підприємство розраховується ними за придбані товари, послуги, воно витрачає власні кошти. Таким чином, ПК відображається у загальному порядку, без якихось специфічних особливостей.

Аналогічно консультує податкова, відповідаючи на схоже питання в підкатегорії 101.13, ЗІР: «Чи має право платник податку на віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених у зв’язку з придбанням товарів/послуг, ОФ, що використовуються в його господарській діяльності у разі придбання їх за рахунок бюджетних коштів, що надійшли йому у вигляді субсидій та поточних трансфертів?».

Податкова пише, що товари/послуги, основні фонди, придбані за рахунок бюджетних коштів, що надійшли платнику податку у вигляді субсидій та поточних трансфертів, вважаються придбаними безпосередньо платником (за умови, що такі кошти включені до доходів платника податку) і суми ПДВ, сплачені при їх придбанні, можуть бути віднесені до складу податкового кредиту.

Нагадуємо правила, за якими відображається ПК:

  • до ПК відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів, послуг, необоротних активів тощо (пп. 198.1 ПКУ);
  • ПК визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку у зв'язку з придбанням, виготовленням товарів, послуг, необоротних активів тощо (пп. 198.3 ПКУ);
  • підставою для відображення ПК є ПН, зареєстрована в ЄРПН (пп. 201.10 ПКУ).

 

Чи потрібно відображати компенсуючий ПДВ за пп. 198.5 ПКУ у разі придбання товарів, послуг з ПДВ за рахунок грантових коштів?

Однією з підстав нарахування компенсуючих ПДВ за п. 198.5 ПКУ є використання придбаних товарів, послуг в операціях, що не є господарською діяльністю.

Таким чином, якщо придбані з ПДВ товари, послуги не призначені для використання в таких операціях, компенсуюче ПДВ нараховується. ПН складається з типом причини у верхній лівій частині - «13» «Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності».

Якщо ж товари, послуги придбані для використання в господарській діяльності, компенсуюче ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховується. Причому факт придбання цих товарів, послуг за рахунок грантових коштів на нарахування компенсуючого ПДВ не впливає.

 

Як в бухобліку відображати цільове фінансування в частині відображеного податкового кредиту (ПК)?

Це питання ми аналізували тут.

Там зазначали, що немає однозначної відповіді на питання, в який момент відображати дохід від цільового фінансування в розмірі коштів ПК (Дт 48 Кт 718) – в момент визнання витрат чи в момент відображення ПК.

На наш погляд, обгрунтованішою є точка зору, що потрібно відображати саме в момент визнання витрат, а не в момент відображення ПК. Але вирішити це питання кожне підприємство має самостійно, оцінивши всі аргументи, які ми навели в статті за посиланням вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024301
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202440
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202470
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427