• Посилання скопійовано

Постачання кінопослуг нерезиденту: що з ПДВ?

ТОВ (платник ПДВ) займається тиражуванням та дублюванням іноземних фільмів, мультфільмів українською мовою (код КВЕД 59.12 «Компонування кіно та відеофільмів, телевізійних програм») як для резидентів України, так і для нерезидентів, і підпадає під пільгу за пп. 12 підр. 2 розд ХХ ПКУ. Які особливості оподаткування при постачанні нерезиденту?

Пільга у разі постачання кінопослуг нерезиденту

Відповідно до п. 12 підр. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, до 1 січня 2025 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання:

  • національних фільмів, визначених Законом «Про кінематографію», виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів,
  • робіт та послуг з виробництва національних фільмів,
  • робіт та послуг з виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України,
  • робіт та послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України,
  • робіт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України,
  • робіт та послуг із збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини.

Поряд з цим, відповідно до пп. «з» пп. 186.3 ПКУ, у разі надання послуг з виробництва та компонування відеофільмів, кінофільмів, анімаційних (мультиплікаційних) фільмів, телевізійних програм, рекламних фільмів, фоторекламних матеріалів та комп’ютерної графіки, місцем постачання вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Таким чином, якщо ТОВ надає нерезиденту послуги з компонування фільмів, місце постачання буде за межами митної території України. Оскільки згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є постачання послуг, місцем постачання яких є митна територія України, а при наданні послуг нерезидентом місце постачання знаходиться поза такими межами, така операція взагалі не є об’єктом оподаткування. Отже, ПДВ на неї не нараховується.

 

Чи потрібно в такому разі складати ПН?

Ні, не потрібно складати.

Таку ж відповідь податкової читаємо на питання в підкатегорії 101.16, ЗІР: «Чи складається та реєструється в ЄРПН податкова накладна при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що не є об’єктом оподаткування ПДВ або місце постачання яких визначено за межами митної території України?».

 

Чи відносяться послуги тиражування та дублювання іноземних фільмів, мультфільмів українською мовою до послуг з компонування?

Відповідно до Методоснов №396 (Методологічні основи та пояснення до позицій національного класифікатора ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності»), клас 59.12 «Компонування кіно- та відеофільмів, телевізійних програм» включає поствиробничу діяльність, тобто редагування, монтаж, перетворення з одного формату в інший, створення титрів, субтитрів, списків акторів, комп'ютерну графіку, анімацію та спецефекти, оброблення кінострічок, а також діяльність кінолабораторій і спеціалізованих лабораторій для мультиплікаційних фільмів, діяльність сховищ кіноматеріалів тощо

Але цей клас не включає, серед іншого, дублювання фільмів (крім відтворення кінофільмів, призначених для показу в кіносалонах), а також тиражування аудіо- та відеострічок, CD- або DVD-дисків з оригіналів (див. 18.20).

Таким чином, якщо ТОВ надає послуги, які класифікуються не за кодом 59.12 КВЕД, то воно не може визначати місце постачання наданих послуг за пп. «з» п. 186.3 ПКУ.

В такому разі застосовується правило п. 186.4 ПКУ, за яким місцем постачання є місце реєстрації постачальника. Тобто, операція надання послуг нерезиденту за загальним правилом буде оподатковуваною, але згідно з п. 12 підр. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово звільненою від оподаткування. Причому на звільнені від оподаткування послуги ПН складається і реєструється в ЄРПН (див. п. 201.3, п. 201.5 ПКУ).

В п. 3 КВЕД-2010 зазначено, що ведення КВЕД здійснює Держкомстат. Тому рекомендуємо ТОВ звернутися до Держкомстат для з’ясування питання, до якого коду КВЕД відноситься діяльність, ним здійснювана, отримавши письмову відповідь.

 

Чи потрібно в такому разі просити у нерезидента-замовника довідку про його податковий статус?

ПКУ цього не передбачає.

 

Які ще документи можуть виступати підставою для застосування пп. «з» пп. 186.3 ПКУ?

Якогось переліку підтвердних документів чинне законодавство не встановлює. На наш погляд, може бути достатньо обгрунтованої (з посиланням на нормативні документи) письмової відповіді Держкомстату. А також договору з нерезидентом, акту наданих послуг, інших внутрішніх документів підприємства, які підтверджують, які саме послуги надаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10161
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202425
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202455
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427