• Посилання скопійовано

Коли нараховувати ПЗ з ПДВ при наданні послуг?

Згідно з укладеним договором, підприємство надавало послуги, але акти не складалися. Оскільки клієнт не бажав оплачувати надані послуги, подали до суду. 16.02.2021 р. суд прийняв постанову про стягнення заборгованості, а також 3% річних, інфляційні, судовий збір і витрати на адвоката. 07.04.2021 р. надійшла частина стягнутої заборгованості. Яка дата ПЗ з ПДВ?

Відповідно до пп. 187.1 ПКУ, датою виникнення ПЗ з ПДВ є дата настання першої події – отримання оплати чи оформлення документа, що засвідчує постачання послуг. Якщо акти наданих послуг не складалися, то згідно з п. 10 П(С)БО 15 підприємство на дату балансу мало самостійно визнавати в бухгалтерському обліку дохід від наданих послуг.

Особливості розрахунку суми доходу наведені в п. 10 – п. 13 П(С)БО 15.

Спосіб, за яким визначатиметься дохід від наданих послуг, має визначатися обліковою політикою підприємства.

Розраховуючи дохід самостійно, розрахунки мали оформлятися бухгалтерською довідкою чи іншим подібним документом. Відтак, такий документ можна вважати документом з постачання послуг. Отже, на дату складання такого документа варто би нараховувати і ПЗ з ПДВ. Якщо підприємство своєчасно цього не зробило, потрібно робити виправлення – як в бухгалтерському обліку, так і в податковому обліку ПДВ, подаючи уточнюючі декларації з ПДВ за періоди, в яких потрібно було складати документи на визнання доходу від наданих послуг. А також складати ПН датами таких минулих періодів.

З іншої сторони, довідка – внутрішній бухгалтерський документ для нарахування доходу, а не для передачі результату послуги замовнику. Відтак, можна стверджувати, що на підставі такої довідки послуги не постачаються. Отже, немає підстав для нарахування ПЗ з ПДВ.

А ось рішення суду підтверджує, що послуги надані і що замовник винен виконавцеві кошти за такі послуги.

А тому можна вважати, що рішення суду підтверджує факт надання послуг. Таким чином, рішення суду буде документом, який підтверджує надання послуг. Отже, на дату такого рішення (16.02.2021 р.) потрібно нарахувати ПЗ з ПДВ і скласти ПН на надані послуги.

Наприклад, якщо сума послуг за рішенням суду 450 000 грн, в т.ч. ПДВ 75 000 грн, то на таку суму складається і ПН.

На суму 3% річних і інфляційних ПЗ з ПДВ не нараховується, про що прямо сказано в пп. 188.1 ПКУ

На суму відшкодування судового збору ПДВ не нараховується. Саме так консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 101.04, ЗІР: «Чи є об’єктом оподаткування ПДВ сума судового збору, який за рішенням суду платнику податку компенсує друга сторона?».

Тому що, на думку податкової, відшкодування судового збору не підпадає під визначення операції постачання послуг, наведене у пп. 14.1.185 ПКУ.

За такою самою логікою, на наш погляд, не потрібно оподатковувати ПДВ і суму відшкодування витрат на професійну правничу допомогу (адвоката тощо). 

 

Висновок

Вище ми навели можливий варіант з визначенням дати нарахування ПЗ з ПДВ та необхідності оподатковувати окремі види відшкодування витрат.

Але прямої однозначної відповіді на окремі з цих питань ПКУ не містить. Це такі питання:

  • яка дата нарахування ПЗ з ПДВ на суму відшкодування вартості наданих послуг;
  • чи необхідно нараховувати ПДВ на відшкодування вартості послуг професійної правничої допомоги.

Отже, з цих питань може бути інша думка, ніж та, яку ми навели. Тому для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024916
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248955
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433