• Посилання скопійовано

Чи будуть штрафи за незаповнення рядка 10.4 декларації з ПДВ?

ФОП - платник ЄП та ПДВ придбаває у постачальника - неплатника ПДВ продукцію, яку продає (з ПДВ). Але рядок 10.4 декларації з ПДВ не заповнювався. Чи будуть штрафи за незаповнення цього рядка?

Ні, не будуть.

В рядку 10.4 декларації з ПДВ відображається обсяг придбання з нульовою ставкою та/або без ПДВ товарів, послуг та необоротних активів на митній території України.

Тобто, заповнювати цей рядок потрібно. Таким чином, якщо платник цього не робив, доречно в подальшому цей рядок таки заповнювати. Причому тут ми зазначали, що в цьому разі платник може подати уточнюючі розрахунки до податкових декларацій, виправивши цю помилку. Виправляти можна з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ (три роки). Але штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ у разі такого самостійного виправлення не буде, оскільки виправлення такої помилки не вплине на обчислений ПДВ до сплати. 

Разом з цим, потрібно пам’ятати про те, що подання уточнюючого розрахунку «обнуляє» строк давності для проведення перевірки того звітного періоду, який уточнюється: відповідно до пп. 102.1 ПКУ у разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації або уточнюючої декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань, в межах поданих уточнень, за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку (декларації).

Поряд з цим, штрафних санкцій за незаповнення цього рядка ПКУ не встановлює. Це означає, що навіть не подаючи уточнюючі декларації, платник нічого не втрачає.

Щоправда, теоретично може бути накладено адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку, згідно з ст. 163-1 КУпАП - від 85 до 170 грн, а за повторне порушення протягом року — від 170 до 255 грн.

Але на практиці цей штраф не застосовують, адже така помилка не призводить до недоплати ПДВ до бюджету.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:1011
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202418
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202453
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202428
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427