• Посилання скопійовано

ПН при безоплатній роздачі товарів, отриманих теж безоплатно

Отримали від постачальника-нерезидента безкоштовні демонстраційні зразки лінолеуму (нарізка з малих кусочків різних кольорів 7х15 см, скріплених у вигляді брелків). З митної вартості сплатили ПДВ і віднесли до податкового кредиту. Зразки оприбуткували на склад за справедливою вартістю. Зразки безкоштовно роздаються покупцям. Що робити з ПДВ? Чи потрібно реєструвати 2 податкові накладні з "0" вартістю?

Щодо безкоштовної роздачі рекламних зразків пропонуємо ознайомитись з матеріалами тут та тут.

В загальному випадку при безоплатній передачі товарів платник ПДВ зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання на покупця;
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни над фактичною ціною (з типом причини 15).

Якщо товари було безоплатно отримано, то їх ціна придбання теж дорівнює нулю. І, якщо надалі ці товари передаються безоплатно, база оподаткування для нарахування ПЗ з ПДВ відсутня. Але обов’язок скласти «нульову» ПН та зареєструвати її в ЄРПН у постачальника на отримувача таких матеріалів (платника ПДВ або неплатника) залишається.

При цьому перевищення ціни придбання над фактичною ціною немає, тож складається одна ПН на нульову вартість, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання на покупця.

Оскільки безоплатно надані зразки товарів використані в оподатковуваних операціях, то ПЗ з ПДВ  за пп. 198.5 не нараховуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243181
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216