• Посилання скопійовано

Реєстрація платником ПДВ при безоплатному отриманні товарів

Підприємство (загальна медична практика) отримало згідно з рішенням про безоплатну передачу майна, конфіскованого за рішенням суду і переданим органом держвиконавчої служби, певні матеріальні цінності. Чи зобов’язане підприємство реєструватися платником ПДВ при використанні даних ТМЦ у власній діяльності?

Бухгалтерський облік отриманих запасів

В бухгалтерському обліку отримані матеріальні цінності відображаються проведенням: Дт 20 Кт 718.

Надалі ці запаси використовуються для надання послуг підприємством на сторону. Таким чином, запаси списують на виробничу собівартість послуг: Дт 23 Кт 20. Або спершу списують на загальновиробничі витрати, які потім розподіляються на виробничу собівартість послуг:

  • Дт 91 Кт 20 – списані використані запаси;
  • Дт 23 Кт 91 – вартість загальновиробничих витрат розподілена на виробничу собівартість.

 

Особливості обов’язкової реєстрації платником ПДВ

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником ЄП першої - третьої групи.

Тобто, для обов’язкової реєстрації платником ПДВ потрібно підрахувати обсяг операцій постачання товарів, послуг.

Постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

У разі безоплатного отримання товарів, а потім їх використання на надані послуги немає операцій постачання. Тому вартість безоплатно отриманих товарів та вартість їх використання для потреб надання послуг не включається до загального обсягу постачання послуг з метою визначення необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

До загального обсягу постачання з метою визначення необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ включається вартість наданих послуг, в тому числі наданих безоплатно. Тобто, включається вартість наданих послуг, до собівартості яких включаються використані запаси, в тому числі отримані безоплатно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243851
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024249