• Посилання скопійовано

ПДВ і амортизація у разі поліпшення орендованого майна без згоди орендодавця

Договором оренди передбачено, що орендар зобов'язанний письмово погоджувати капітальні поліпшення орендованного майна. Чи має право орендар на податковий кредит з ПДВ та на витрати щодо амортизації капітальних поліпшень орендованого приміщення, якщо орендодавець не надав згоди на ці поліпшення?

У ст. 778 ЦКУ зазначено таке:

  • наймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, лише за згодою наймодавця;
  • якщо поліпшення речі зроблено за згодою наймодавця, наймач має право на відшкодування вартості необхідних витрат або на зарахування їх вартості в рахунок плати за користування річчю;
  • якщо поліпшення можуть бути відокремлені від речі без її пошкодження, наймач має право на їх вилучення;
  • якщо наймач без згоди наймодавця зробив поліпшення, які не можна відокремити без шкоди для речі, він не має права на відшкодування їх вартості.

Тобто, якщо орендар зробив поліпшення за згодою орендодавця, він має право на відшкодування понесених витрат. 

Якщо зробив поліпшення без згоди, він може вилучити ці поліпшення, якщо це можливо. Якщо вилучити поліпшення неможливо, наймач не може вимагати від орендодавця відшкодувати витрати на поліпшення.

Тобто, навіть, якщо у орендаря не буде згоди орендодавця на здійснення поліпшень, він може їх зробити. Єдине – після повернення майна орендодавцю він не матиме права вимагати у нього відшкодування понесених витрат, якщо поліпшення неможливо вилучити. 

Проте зазначені правові особливості не стосуються порядку обліку і оподаткування здійснених поліпшень. 

Відповідно до п. 8 П(С)БО 14 і пп. 5.2.7 П(С)БО 7, витрати на здійснення поліпшень обліковуються окремим об’єктом інших необоротних матеріальних активів. Тобто, спершу всі здійснені витрати відображаються в складі капітальних інвестицій на субрахунку 153, а потім зараховуються на баланс: Дт 117 Кт 153.

Зарахування на баланс оформляється Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ (типова форма № ОЗ-1).

Амортизація такого об'єкта в бухобліку може нараховуватися за допомогою прямолінійного або виробничого методу (п. 27 П(С)БО 7).

ПДВ у витратах на поліпшення орендар платник ПДВ має право в загальному порядку віднести до ПК, на підставі належним чином складених ПН, зареєстрованих в ЄРПН (див. п. 198.1, п. 198.3, п. 201.10 ПКУ).

Поряд з цим, якщо поліпшене орендоване майно використовується в господарській діяльності, нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ немає підстав.

Якщо орендар є платником податку на прибуток, варто врахувати таке:

Об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, як фінрезультат до оподаткування за даними фінзвітності. 

Отже, нарахована амортизація відноситься до витрат і зменшує фінрезультат до оподаткування і, як наслідок, об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Поряд з цим, окремі платники податку на прибуток повинні коригувати такий фінрезультат на податкові різниці. У випадку з амортизацією застосовуються «амортизаційні» різниці за ст. 138 ПКУ.

Якщо вартість поліпшень більше 20 000 грн, відповідний об’єкт необоротних активів з точки зору податкового обліку буде об’єктом ОЗ (див. пп. 14.1.138 ПКУ). На суму амортизації такого об’єкта за даними бухгалтерського обліку збільшується фінрезультат до оподаткування, а на суму амортизації, нарахованої за п. 138.3 ПКУ, фінрезультат зменшується.

За пп. 138.3 ПКУ, амортизація нараховується протягом мінімально допустимих строків, наведених в пп. 138.3.3 ПКУ. Поліпшення орендованого майна є об’єктом ОЗ групи 9 «інші ОЗ», для яких мінімальний строк 12 років.

Якщо вартість поліпшень менше 20 000 грн, відповідний об’єкт необоротних активів з точки зору податкового обліку не буде об’єктом ОЗ, а тому до такого об’єкту «амортизаційні» податкові різниці не застосовуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219