• Посилання скопійовано

Коригування ПДВ на різницю між сумою придбання та продажем товару

Підприємство придбало товар, нарахувавши резерв майбутніх знижок від постачальника. Товар продано за ціною менше собівартості, тому нараховано ПДВ як на суму продажу, так і на різницю між ціною придбання і продажу. Підприємство отримало знижку від постачальника на проданий товар. Чи потрібно коригувати ПН на різницю між ціною придбання і продажу?

Чи потрібно коригувати?

Так, потрібно. І ось чому:

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ, базу оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів визначають виходячи з договірної ціни, яка не може бути нижче ціни придбання товарів.

Якщо ціна постачання нижче, складають дві ПН:

  • першу на договірну вартість постачання, яку виписують на покупця;
  • другу на різницю між ціною придбання і постачання, якщо ціна постачання менше ціни придбання. Це внутрішня ПН, яку виписують на себе.

Якщо після постачання товарів здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН (пп. 192.1 ПКУ).

Таким чином, якщо ціна придбання товару буде змінена, це буде підставою для здійснення перерахунку як ПК на придбаний товар, так і перерахунку ПЗ на різницю між ціною придбання і постачання.

Про особливості коригування зведеної ПН на різницю розказала податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Як складається розрахунок коригування до зведеної податкової накладної, складеної на суму перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, у тому числі у разі коригування всієї суми перевищення?».

Податкова пише, що у заголовній частині РК до зведеної ПН на суму перевищення у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» зазначається код ознаки «3».

У рядку І розділу А «Сума коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту», у т.ч. у рядках II та/або III залежно від ставки податку (20 або 7 відсотків) вказується сума податку, яка збільшує або зменшує (при зменшенні зазначається знак «-») суму ПЗ, нарахованих на суму перевищення.

У розділі Б табличної частини РК одним рядком зі знаком «-» зазначаються показники, зазначені у ПН які підлягають коригуванню, другим рядком зазначаються вірні показники. При цьому код причини коригування зазначається 203.

 

Чи потрібно буде робити подібні коригування, якщо придбаний товар оплачується у гривнях за курсом іноземної валюти на дату оплати?

Тобто, якщо товар отримали за однією ціною, а потім внаслідок зміни курсу сплатили за іншою ціною. Тобто, сплачена за товар сума відрізняється від суми за накладною на отримання товару.

Тут ситуація подібна до наведеної вище, коли постачальник надає знижку. Якщо змінюється первісна вартість придбаного товару, потрібно коригувати і ПН, виписану на різницю між ціною придбання і продажу товару.

 

Чи може підприємство створювати резерв майбутніх знижок від постачальника, резерв коригування ПДВ?

Ні, не може.

Відповідно до норм П(С)БО 11, забезпечення створюється для відшкодування майбутніх витрат. А внаслідок отримання знижки чи коригування ПДВ в ситуації, яку ми розглядаємо, витрати, навпаки, зменшуються, а не збільшуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.202425
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.20248
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024180
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202425
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024601