• Посилання скопійовано

Як отримати бюджетне відшкодування з ПДВ?

Підприємство має накопичене від’ємне значення з ПДВ у зв’язку з експортом продукції. Чи має підприємство право на відшкодування ПДВ та як отримати таке відшкодування?

Порядок відшкодування ПДВ

Право на отримання бюджетного відшкодування має платник ПДВ, який прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування та подав декларацію та заяву.

Згідно із п. 200.7 ПКУ платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію з ПДВ та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації.

Порядок бюджетного відшкодування ПДВ передбачає виконання наступних кроків:

  • правильно заповнити основну частину податкової декларації з ПДВ по ряд. 19.1 включно;
  • заповнити додаток Д3, де наводиться розрахунок суми відшкодування ПДВ; заповнити додаток Д4, що є заявою на бюджетне відшкодування; 
  • перенести дані з додатку Д3 до основної частини  декларації; подати декларацію з ПДВ з вказаними додатками до ДПС.

Після цього платник чекає на автоматичне відшкодування ПДВ, яке відбувається у наступній послідовності:

  • за поданою заявою (додатком Д4) платника включають у реєстр на сайті ДПС, який формується у порядку подачі таких заяв. Виходить, що хто перший подав, той буде й першим у реєстрі, а отже й першим  отримає відшкодування;
  • протягом 30 к. днів проводиться камеральна перевірка (без виїзду, внутрішня кабінетна перевірка у ДПС правильності показників декларації). Початок цього терміну відраховується не від дня подачі декларації, а від загального граничного строку подання декларації;
  • на наступний день після закінчення камеральної перевірки сума відшкодування вважається узгодженою, про що має з’явитися відповідний запис у згаданому реєстрі;
  • протягом 5 операційних днів після узгодження Казначейство має провести відшкодування у заявлений платником податку спосіб.

Бюджетне відшкодування слід чекати більше місяця після крайнього строку подачі декларації за заявою Д4.

ДПС може відмовити у відшкодуванні, якщо під час камеральної перевірки знайде помилки у додатках Д3, Д4 чи самій декларації, тому очікувати на відшкодування варто лише після його узгодження, дату якого побачите у Реєстрі. При цьому, якщо знайшли помилку, то можуть узгодити й не всю суму. Якщо відмовили, – починаємо все спочатку у наступній податковій декларації. Якщо ж причина – помилки, то можна спробувати їх виправити та подати уточнюючий розрахунок. Вся історія залишається у реєстрі – від заявки до отримання.

 

Відшкодування ПДВ: заповнення декларації

Що заповнюємо

Особливості заповнення

Декларація з ПДВ

  • рядок 19 – вказуємо суму від’ємного значення з податку (без знаку “мінус”);
  • вносимо суму ліміту реєстрації в спеціальне поле в рядок 19.1 (службове поле). Додамо, що дізнатися суму ліміту реєстрації можна через запит в СЕА J(F) 1301206;
  • рахуємо, чи є перевищення ліміту реєстрації. Якщо воно є то заповнюється рядок 19.1.

Якщо перевищення немає, то рядок 19.1 залишається порожнім;

  • суму, що не перевищує ліміт, вносимо в рядок 20. Якщо перевищення немає, то рядок 20

= рядок 19.

Зверніть увагу, що понадлімітна сума (рядок 19.1) уже не може в тій декларації, яку складаєте зараз на відшкодування, бути зарахованою у рахунок сплати податкового боргу чи в отримання відшкодування ПДВ (рядки 20.1 та 20.2). Однак, вона не щезає, а зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду. Вона використовується при розрахунку рядка 21 декларації.

У наступних рядках групи 20 вкажіть, що саме хочете зробити з “мінусом” по декларації:

  • погасити податковий борг, якщо такий є (рядок 20.1);
  • повернути на поточний рахунок (рядок 20.2.1);
  • зарахувати у сплату інших податків (рядок 20.2.2);
  • загальна сума відшкодування (рядок 20.2). Сума по даному рядку має співпадати з рядком 3 таблиці 1 додатка Д3. На цю суму зменшиться ліміт реєстрації одразу при подачі декларації.

Якщо є податковий борг, то спершу заповніть рядок 20.1 і лише якщо щось залишилось, то тоді можна переходити суму до рядків групи 20.2. Далі заповніть рядки 20.3 та 21 за формулами, що наведені у декларації.

Якщо нічого не хочете відшкодовувати, – не заповнюйте ряд. 20.1, ряд. 20.2 (ряд. 20.2.1 та ряд. 20.2.3) й одразу все занесіть у ряд. 20.3. Сюди ж потрапить і сума ПДВ, який ще не сплачений

(див. формулу по цьому рядку у декларації: ряд. 20 – ряд. 20.1 – ряд. 20.2). Тоді ряд. 20.3 і ряд 20 співпадуть.

Додаток Д3

Розшифровуємо суми ПДВ, який був сплачений до бюджету. Роз’яснення щодо його заповнення можна знайти у Порядку з наказу Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 та листі ДФС від 24.06.2019 № 2881/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У таблиці 1 розраховуємо суму відшкодування, яка має співпадати з заявленою сумою відшкодування у декларації (не більше ліміту реєстрації).

У таблиці 2 проводимо розшифрування ПДВ по сплаченим сумам – за періодами виникнення (місяць, рік) та постачальниками (їх індивідуальних податкових номерах). Який саме сплачений податковий кредит заявляти до відшкодування можна обирати самостійно, не обов’язково заявляти на відшкодування всі сплати ПДВ. При заявлені на відшкодування ПДВ по послугам нерезидента використовуються умовний ІПН “500000000000”.

При заповненні таблиці 2 треба дотримуватися хронологічного порядку: суми від’ємного значення показуються зі звітного періоду, який найближчий до дати подачі декларації (найбільш новий звітний період). Це роз’яснення є в індивідуальній податковій консультації ДФС від 04.01.2019 р. № 56/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а також у листі ДФС від 22.07.2016 №24830/7/99-99-

15-03-02-17.

По імпортному ПДВ у полі податкового номера ставиться власний ІПН.

Ряд. 2 таблиці 1 = ряд. “Усього” графи 7 табл. 2.

Ряд. 3 табл. 1 ≤ ряд. 2 табл. 1 (сума заявлена на відшкодування не більша фактично сплаченої).

Додаток Д4

Необхідно вказати той спосіб, у який треба отримати відшкодування:

  • у полі “а” – у випадку, якщо таке відшкодування проводиться грошима (має бути заповнений рядок 20.2.1 декларації). Вказуємо банківський рахунок у форматі IBAN для зарахування суми відшкодування;
  • у полі “б” і таблиці 1 – якщо таке відшкодування проводиться шляхом зарахуванні в сплату інших податків (має бути заповнений рядок 20.2.2 декларації). Тут наводимо

інформацію про рахунки в Казначействі по відповідним податкам, їх коди та суми, які слід зарахувати.


Отже, право на отримання бюджетного відшкодування має платник ПДВ, який прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування та подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Новікова Марія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    Сьогодні 11:1142
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202423
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024581
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202464
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241471