• Посилання скопійовано

Як відкоригувати ПДВ при отриманні права на «карантинну» пільгу з ПДВ?

Укладено договір на поставку томографа в лікарню з ПДВ 7%. З МОЗ має надійти лист, який може дати право на звільнення від ПДВ. За томограф буде сплачено аванс з ПДВ 7%. Коли надійде аванс, продавець складає ПН з ПДВ 7%. Чи можна буде відкоригувати цю ПН, якщо дозвіл на звільнення від ПДВ буде отримано після надходження авансу?

Головний критерій для застосування пільги з оподаткування ПДВ в даному випадку – це включення товару до Переліку №224. Разом із тим, Постанова №271 запроваджує додаткові критерії щодо товарів, які мають бути дотримані для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ як при ввезенні, так і при виробництві та постачанні їх на митній території України.

Так, наприклад, для віднесення товарів, зазначених у розділі «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19<…>», до товарів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19 <…>, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування на додану вартість, повинно бути:

  • подано декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у відповідних Технічних регламентах, затверджених постановами Уряду;

або

  • подано повідомлення Міністерства охорони здоров’я про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Податкові пільги, визначені ст. 197 розділу V ПКУ та окремими пп. підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, надаються не окремим платникам податків, а застосовуються при здійсненні операцій з постачання тих чи інших товарів чи надання тих чи інших послуг. Тому платники ПДВ не мають права ні відмовитися, ні зупинити використання режиму звільнення від оподаткування на один чи декілька звітних періодів, якщо дію пільги прямо не зупинено чи не обмежено відповідними нормами ПКУ. Дане правило повною мірою застосовується і до пільги із оподаткування, яка передбачена пп. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Платникам ПДВ, які здійснювали постачання товарів, що включені до Переліку №224, з нарахуванням ПДВ, слід відкоригувати податкові зобов’язання з ПДВ щодо операцій, які були здійснені (а саме, за якими  відбулася «перша подія») з нарахуванням ПДВ. 

При цьому потрібно буде провести перерахунки, згідно з якими сума ПДВ, що буде сплачена (нарахована) у складі вартості поставленого обладнання (томографа) до отримання листа від МОЗ, та відображена у відповідній податковій накладній, має бути або повернута покупцю, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок.

При проведенні такого коригування платник ПДВ – постачальник повинен скласти РК до податкової накладної, яка була складена з нарахуванням ПДВ, в якому вказати зі знаком «мінус» показники щодо поставленого товару з ПДВ 7%. Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем обладнання. Потім, після отримання листа від МОЗ, постачальник повинен буде скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на операцію з постачання томографу, яка звільняється від оподаткування, але вже без нарахування ПДВ.

Окремо зазначимо, що з урахуванням положень Закону №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID19)», протягом періоду з 1 березня по останній день місяця, в якому закінчується карантин, не застосовуються санкції за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) податкових накладних/ розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН.

При складанні податкової накладної на постачання томографу без ПДВ:

  • у верхній лівій частині ПН у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» робиться помітка «Без ПДВ»;
  • у графі 8 розділу Б (таблична частина) ПН вказується код ставки «903»;
  • у графі 9 зазначається код пільги з ПДВ. Згідно із Довідником № 100/2  станом на 01 жовтня 2020 року (який розміщено за посиланням), для операцій з постачання товарів, включених до Переліку №224, застосовується код пільги 14060544.

У разі одночасного постачання товарів, включених до Переліку №224 (операції з постачання яких звільняються від оподаткування), та будь-яких інших товарів та послуг, операції з постачання яких підлягають оподаткуванню за ставкою ПДВ 7% або 20%, платник податку має складати окремі податкові накладні для постачання товарів в межах оподатковуваних та звільнених від оподаткування ПДВ операцій, адже одночасного відображення у одній податковій накладній цих двох типів операцій не передбачено.

При складанні РК до податкових накладних, складених на операції з постачання товарів з Переліку №224 з нарахуванням суми ПДВ, у графі 2.1 розділу Б «Код причини коригування» слід вказувати причину коригування, яка дає можливість привести показники податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування, до значення «нуль» (тобто «обнулити» податкову накладну). А саме, застосовувати код 103 «Повернення товару або авансових платежів».

РК до податкових накладних, складених на операції з постачання товарів з Переліку №224 з нарахуванням суми ПДВ, складаються на дату повернення сум ПДВ покупцю, а у разі зарахування таких сум податку в рахунок майбутніх поставок – на дату такого зарахування.

Податкова накладна, яка складається на заміну податкової накладної, що була складена на операцію з постачання з ПДВ, складається на дату здійснення першої події. Тобто дати складання податкової накладної, складеної з нарахуванням суми ПДВ, та податкової накладної, складеної на цю ж операцію із зазначенням пільги з оподаткування, не повинні відрізнятися.

 

Висновки:

Якщо аванс за томограф буде отриманий раніше, ніж надійде лист з МОЗ, то на такий аванс слід буде скласти ПН за ставкою ПДВ 7%.

Після отримання листа від МОЗ підприємство має застосувати пільгу з ПДВ на постачання такого томографа, а саме: або повернути покупцю зайво сплачену суму ПДВ, або зарахувати її в рахунок майбутніх поставок (якщо такі будуть). При цьому ціна томографу без врахування ПДВ не змінюється. Зарахування суми ПДВ в рахунок майбутніх поставок має бути задокументоване, наприклад, додатковою угодою до договору тощо.

На дату повернення коштів або здійснення зарахування ПДВ складається РК на обнулення первісної ПН, який реєструється в ЄРПН покупцем томографа.

На дату отримання авансу складається нова ПН вже без ПДВ, з відповідним кодом пільги.

Якщо лист з МОЗу буде отриманий раніше, ніж настане перша подія з реалізації томографа, то ПДВ не нараховується, а ПН одразу складається на звільнену операцію і тоді коригування не здійснюються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219