• Посилання скопійовано

Дистанційне надання послуг нерезиденту: що з ПДВ?

Підприємство - латник ПДВ надає дистанційно послуги щодо проведення семінарів, вебінарів, сертифікаційних аудитів тощо нерезиденту. Як такі послуги оподатковуються ПДВ? Чи можна користуватися міжнародними угодами про нарахування ПДВ за ставкою 0% при експорті послуг?

Місце постачання послуг

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ

За загальним правилом, згідно з пп. 186.4 ПКУ, місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2 і 186.3 ПКУ.

Але відповідно до пп. 186.2.3 ПКУ місцем надання послуг є місце фактичного надання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів.

Таким чином, місцем постачання послуг по проведенню семінарів і вебінарів є місце фактичного надання таких послуг.

Щодо послуг сертифікаційних аудитів, то такі послуги не названі прямо в пп. 186.2 і 186.3 ПКУ, тому до них, на наш погляд, потрібно застосувати загальну норму пп. 186.4 ПКУ - місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, тобто, підприємства, яке надає такі послуги.

 

Де знаходиться місце фактичного надання послуг, наданих дистанційно?

Чинним законодавством це питання не врегульовано. Це означає, що відсутня норма законодавства, на яку можна послатися.

На наш погляд, в цьому разі потрібно користуватися загальною нормою визначення місця постачання послуг – пп. 186.4 ПКУ. Тобто, місцем постачання буде місце реєстрації постачальника.

Це означає, що такі послуги (як послуги проведення семінарів, вебінарів, так і сертифікаційних аудитів) підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах. Тобто, підприємство платник ПДВ у загальному порядку має нарахувати ПДВ за ставкою 20%, на дату першої події – отримання коштів від нерезидента чи оформлення документа (акта), який засвідчує надання послуг.

Особливості складання ПН в цьому разі розглянуті нами тут.

 

Чи можна користуватися міжнародними угодами про нарахування ПДВ за ставкою 0% при експорті послуг?

На сьогодні немає чинних Угод, які регламентують таке питання.

Наприклад, дивимося Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про принципи стягнення непрямих податків при експорті та імпорті товарів (робіт, послуг), яка схвалена і подана на ратифікацію ВРУ на підставі Постанови КМУ від 01.04.1999 р. № 523. Ця Угода подана на ратифікацію, але до сьогодні так і не ратифікована, тобто, не набрала чинності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202416
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202453
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202428
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427
  • Відшкодування вартості втраченої посилки: які ПДВ-наслідки?
    Підприємство веде роздрібну поштову торгівлю. Посилки відправляються через АТ «Укрпошта» на умовах післяплати. Є частина посилок, які в процесі транспортування/зберігання на Укрпошті втрачаються і згідно з актом АТ «Укрпошта» відшкодовується вартість втраченої посилки на рахунок підприємства. Підприємство є платником ПДВ. Вартість посилки компенсується без ПДВ. Як відобразити ПДВ за операцією з відшкодування втраченого товару Укрпоштою?
    19.03.202431